"Нетера" изгради южната дъга на оптичния си пръстен

Телекомуникационният оператор "Нетера" пусна първия етап на оптичното си трасе, наречено Балкански оптичен пръстен (БОП), съобщиха в четвъртък от компанията. Това е най-големият проект на оператора, по чиято подготовка, проектиране и изграждане той работи вече втора година. Целта на проекта е да изгради нова телекомуникационна инфраструктура на територията на България и съседните страни, която да се управлява от едно място и да предоставя услуги на оператори, използващи транзитен пренос през Балканите.


Балканският оптичен пръстен ще свързва континентална Европа през България с бързо развиващите се пазари в Близкия изток и Азия. Това по данни на компанията е първата изградена оптична мрежа, която свързва Франкфурт с Истанбул.


Първият етап на БОП, или т.нар. южна дъга, е изградена между Сливен и Свиленград и има дължина 200 км. Тя е част от дългата 400 км отсечка Русе - Свиленград.
Досега по проекта са изразходвани 13 млн. евро, а общата инвестиция за целия ринг се очаква да достигне 80 млн. евро, обясниха от "Нетера". Вторият етап ще свърже Сливен с Русе. Трансграничните връзки с Румъния се осъществяват през Русе, а с Турция и Гърция - през Свиленград


В момента националната оптична мрежа на оператора разполага с повече от 25 точки в България и в чужбина, като 200 км от нея са собствен оптичен кабел, положен в собствени построени канали. Компанията планира до март 2007 г. точките й на присъствие да се увеличат до 35, а собствената й мрежа да достигне 400 км. Текущият капацитет на пръстена е STM-256 (40 гигабита/сек.), като до края на 2007 г. е планирано увеличение на капацитета до 96х10 гигабита/сек.


"Нетера" притежава от 2004 г. индивидуална лицензия за предоставяне на услугата линии под наем, включително и на международни линии под наем. Компанията е позната и като доставчик на спътникови комуникационни решения, а притежаваната от нея "София телепорт" е най-модерното съоръжение за спътникови комуникации в България. Изграждането на балканското оптично трасе не бива да се разглежда като изместване на фокуса ни от сателитните услуги към оптичните мрежи, по-скоро добавяме още една дейност, обясниха от оператора.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Доброжелател
  *****
  Весело

  Невен Дилков пак се е изхвърлил с инвестициите. Оптичната мрежа на Мобилтел струва
  20 милиона евро за 2000км, а 200км на Нетера за 13 милиона евро

 2. 2 Профил на незнаен
  *****
  Неутрално

  Ако предположим, че тези 200км са в абсолютно нови и изкопани от тях канали 13М евро е напълно реална сума. А и Мтел са използвали канали сивместно изкопани с Кейбълтел и други оператори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK