ТЕРЕМ - "Флотски арсенал" ще произвежда високотехнологичен материал

Специален композитен материал, разработен по наскоро разсекретена шведска военна технология, ще се произвежда във варненското поделение на ТЕРЕМ - "Флотски арсенал". Това съобщи в четвъртък министърът на отбраната Веселин Близнаков. От материала до момента са изработвани детайли за военни кораби и космическите совалки на НАСА. След разсекретяването на технологията за първи път в България тя ще намери и широко приложение в гражданското производство, предимно за строеж на различни видове нестандартни плавателни съдове.


За целта на бъдещото производство в следващите дни ще бъде регистрирано смесено дружество между "Флотски арсенал" и Oceanic Creations, притежаваща правата върху технологията за строеж на изкуствени острови, плаващи хотели и казина. Партньор в реализацията на проекта ще бъде и шведската компания SAAB. Във финансирането му ще участват Световната банка и Нордик нвестмънт банк. Министерството на отбраната ще апортира в бъдещата компания, която ще носи името Oceanic Production Terem Varna терен от 140 хил.кв.м в района на военния кораборемонтен завод "Флотски арсенал" във Варна. Общата разгъната площ на бъдещите производствени халета, които трябва да са готови в началото на следващата година, ще бъде 25 хил. кв.м.


Оборудването, с което ще бъде обзаведена бъдещата производствена база, ще бъде разчетено за производството на около 400 хил. кв.м плоскости от високотехнологичния композитен материал.
Според Близнаков в следващите години в това производство ще бъдат инвестирани над 60 млн. евро. В ТЕРЕМ - "Флотски арсенал" предстои да бъдат разкрити не по-малко от 1000 нови работни места.


Шведката компания Oceanic Creations е създадена през 1980 г. Основната дейност на компанията е съсредоточена в изработването на концептуални проекти, тяхното развитие, дизайна и производството на нестандартни плавателни съдове, предназначени за развлекателната индустрия.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK