"Летище София" открива частично новия терминал

"Щрабаг" и транспортното министерство започват преговори за неустойки

Новият терминал на софийското летище, чийто строител е австрийската компания "Щрабаг", ще бъде открит тържествено на 27 декември, съобщи транспортният министър Петър Мутафчиев. Той обясни, че строителният надзор вече е издал разрешение за първия пусков комплекс. Той включва сградата на терминала, паркинга и галерията, но не и пътеките за рулиране и перона към новия терминал. Австрийската компания ще монтира наземното осветление и ще боядиса пътеките през пролетта. Членът на борда на директорите на "Щрабаг" Нематолах Фарокниа не се ангажира с конкретен срок, но обясни, че компанията е учудена от множеството разрешителни, които са били поискали за пускането на терминала. Според него проектът е технически сложен и не е нормално да няма проблеми при реализацията му.


"За нас е важно да се приключи строителството на терминала и каква е общата сума", каза транспортният министър Петър Мутафчиев. Има искане от "Щрабаг за започване на преговори за неустойките. Претенциите на компанията са съществени, ние сме предявили своите, каза той. И двете страни не назоваха размера на претенциите. Те са се споразумели преговорите да започнат след 20 декември.


От ръководството на летището обясниха, че част от дефектираната настилка на рульожките вече е подменена. Пътниците на четири компании, които до момента са заявили интереса си да ползват терминала, ще могат да излетят от него от 28 декември, съобщи изпълнителният директор на летището Пламен Станчев. Новият терминал ще използват пътниците на "България ер", "Хемус ер", "Ер Малта", румънската компания "Таром", а Австрийските авиолинии все още не са решили дали да ползват терминала. Във вторник транспортният министър ще се срещне с представители на авиокомпаниите заради новия терминал. Пътниците на чартърните полети и нискоразходни превозвачи ще продължат да ползват стария терминал. На него броят на гишетата за чекиране е увеличен от 19 на 38, а на гишетата за паспортен контрол - от 20 на 32.
Местата за паркиране пред новия терминал са 820 вместо сегашните 325. Очакванията на ръководството на летището са след пускането му в действие София да се превърне в регионален център за обслужване на пътниците.


Стойността на строителството е 111 млн. Евро, като проектът се финансира със заем от ЕИБ за 60 млн. евро и бюджета. Новият терминал ще е за обслужване на 2.6 млн. пътници годишно, като в пиковите часове ще се обработват по 1500. Според официалното съобщение на "Щрабаг" около 90% от строителните работи са осъществени от подизпълнители.


Първоначално летището планира да допусне всички таксиметрови компании до новия терминал, но по-късно ще обяви процедура, като вероятно ще избере две компании. Шефът на летището каза, че е осигурен транспорт между двата терминала и до новия ще се движи автобус 284.
Текст под снимка


Членът на борда на директорите на "Щрабаг" Нематолах Фарокниа (в средата) обясни, че компанията е учудена от множеството разрешителни, които са били поискали за пускането на терминала, докато транспортният министър Петър Мутафчиев (вдясно) заяви, че е най-важно да приключи строителството.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK