Иван Чолаков: Инвестираме в нанотехнологии

Изпълнителен директор на "Оптикс"

Иван Чолаков

© Георги Кожухаров

Иван Чолаков



Агенцията за инвестиции тази година отличи проектите на осем компании, които в своите области получиха наградата "Инвеститор за 2006 г.". Едно от тях е предприятието за оптични елементи и специална продукция "Оптикс" - Панагюрище, което беше отличено за иновативните си проекти в производството. Размерът на инвестициите през тази година е над 1.6 млн. лв., но икономическият ефект от нея е десетократно по-висок. Преди ден компанията получи и приза "Иновативно предприятие на годината" за широката гама оптични изделия.


Точно за какъв проект получихте наградата "Инвеститор на годината"?


- За разлика останалите компании ние бяхме отличени като инвеститори за 2006 г. не толкова с размера на вложенията, а заради инвестициите ни във високите технологии. Самите вложения са малки - инвестирахме 1.5 млн. лв. в нанотехнологии (минироботи). Проектът беше изключително важен за нас, защото запълни една ниша в производството и позволи напълно да затворим цикъла. Ако досега разполагахме с всякакви технологии, но ни липсваше тази за крайната обработка на изделията, сега вече произвеждаме качествен продукт и то в много кратък период.




Стратегията да внедряваме високи технологии е от самото създаване на предприятието през 1998 г. То не е приемник на бившето държавно предприятие "Оптикоелектрон", както мнозина смятат. Няколко бивши ръководители и работници от това предприятие се отделихме с намерението да създадем изцяло нов завод, като съхраним традициите и опита, натрупан през годините в създаването на оптични устройства. Започнахме "на гола поляна" - първоначално взехме помещения под наем, постепенно се разраснахме и сега разполагаме със собствена база, а колективът вече наброява 350 души. Запазихме старите пазари благодарение на контактите, които имахме с бивши партньори със западни предприятия. Освен нас на територията на завода вече работи едно смесено предприятие между нас и две германски компании, което произвежда ендоскопи. Това са оптичните устройства, с които се правят безкръвните операции. България е деветата държава в света, която произвежда ендоскопи, и то благодарение на германските ни партньори. Лицензът е на германската компания "Шоли", която е в системата на крупния концерн за производство на медицински елементи "Ескулап".


Като приемници на бившето държавно предприятие "Оптикоелектрон" вие запазихте основната си дейност в областта на специалното производство. Какво произвеждате в момента?


- Основното ни производство е специалната техника и в това отношение не сме изменили съществено номенклатурата. Мощностите ни са ориентирани основно към производство на средства за наблюдение през нощта - оптикоелектронни и оптикомеханични изделия, предназначени за нощно прицелване. За последните години инвестирахме значителен финансов ресурс в разработката на продукти, които да отговарят на натовските стандарти. Цялата гама наблюдателна техника е дело на развойното звено в завода. Снабдяваме с оптични мерници изцяло българската армия и Гранична полиция. Изнасяме и в чужбина - цялата северна гранична територия на Румъния например се охранява с наша техника.


Каква е стратегията ви в бъдеще?


- Нашата сила е в това, че произвеждаме напълно завършени продукти, а не само елементи. Започва се от идеята, минава се през конструирането на елементите, монтажа и тестването. Благодарение на базата и добрите специалисти успяваме в много кратки срокове и на конкурентни цени да предлагаме конкурентни продукти. Много често, когато се явяваме на конкурси, не кандидатстваме с готовия продукт. Създаваме го едва след като бъдем избрани за изпълнители и това става в изключително кратки срокове. Въз основа на заданието на клиента ние проектираме искания продукт. Инженеринговият ни състав е изключително силен, разполагаме с модерни софтуерни продукти и те ни позволяват да бъдем маневрени. Ще ви дам за пример създаването на изделието, с което добихме световна известност - очилата за нощно виждане. Направихме ги само за 70 дни и то след като получихме заданието от българската армия. Това изобретение беше признато от американците като най-доброто в света. Използвано беше преди години в Ирак.


През миналата година бяхте удостоени и с приза за най-добър иновативен проект. Каква е реализацията му?


- Разработихме специална система за охрана на границата. Тя е много надеждна и позволява да се види човек през нощта на разстояние от 15 километра. Системата е изключително полезна за охрана на границите - особено след влизането на България в Европейския съюз като външна граница на Европейския съюз тя помага при залавянето на т.нар. каналджии. Амбицията ни е да продължим да инвестираме в иновативна дейност. Последната инвестиция в нанотехнологии ни позволява да постигнем изключително качество на оптичните изделия.


Къде реализирате продукцията си и кои са основните ви конкуренти?


- Над 90 на сто от продукцията на завода се изнася. През миналата година този процент достигна 95, като основните ни пазари са европейските. С увеличаването на обемите на специалната продукция по-голяма част от производството остава и в България, но съотношението "износ-вътрешен пазар" зависи от нуждите на министерствата на отбраната и на вътрешните работи. Продукцията ни е известна, участваме в много изложения и непрекъснато увеличаваме клиентите си. За последните две години обемите на продажбите непрекъснато растат. През 2006 г. очакваме те да се увеличат два пъти, а по вече подписаните договори с нашите партньори за следващата година очакваме също двоен ръст спрямо тази година. За първи път постигаме подобен успех и се надявам да задържим този темп на развитие и в бъдеще.


Как се готвите за конкуренцията след влизането на България в ЕС?


- Най-важното е, че разполагаме с изключително професионално подготвен състав, който е мотивиран и работи с хъс. Пазарът за нашата продукция е огромен и ще продължи да расте. Идеята ни е в бъдеще да направим смесено дружество с водещи европейски компании, които да ни предоставят модерните си технологии. В момента водим преговори с германски и испански партньори, а вероятно в скоро време ще сондираме мнения и с компания от Великобритания.

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK