Шест плажа бяха концесионирани

Правителството даде на концесия по право шест плажа по черноморското крайбрежие, съобщи правителствената информационна служба (виж таблицата). Дружествата, определени за концесионери без търг или конкурс, са използвали прилежащите морски плажове към момента на откриване на процедурата за приватизация. Те използват тези плажове и към настоящия момент. Концесионните договори с тях ще бъдат сключени със задна дата - от момента, в който е осъществена приватизационната продажба на акции на дружествата. Не е ясна съдбата на останалите 10 морски плажа, чиито концесионери ги стопанисват по право. Техните искания бяха отложени преди време от правителството заедно с одобрените вчера шест плажа. Причината бяха споровете между отделните министерства относно размера на концесионното възнаграждение, което трябва да платят със задна дата, както и че част от териториите им ще влязат в екологичната мрежа "Натура 2000".


Най-много плажове и за най-дълъг период взима "Лазурен бряг" АД - Приморско. Дружеството ще бъде концесионер за срок от 20 години на къмпингите "Юг", "Оазис" и "Китен". "Специализираната болница за рехабилитация Свети Влас - Слънчев бряг" АД е определена за концесионер на морски плаж "Свети Влас-болницата" за 16 години. На "Лазурен бряг 91" ЕООД ще бъдат предоставени морските плажове "Аспарухово" и "Варна-централен" за срок от 14 години. В съобщението не е посочено колко ще платят концесионерите със задна дата на държавата, нито размерът на концесионното възнаграждение за в бъдеще. Около 140 морски плажа са без концесионери, съобщи неотдавна зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев. От 1997 г. досега строителното министерство е дало на концесия 72 плажа.

концесионер
плаж
община
"Лазурен бряг" АД
Къмпинг "Юг"
Царево
"Лазурен бряг" АД Къмпинг "Оазис"
Царево
"Лазурен бряг" АД Къмпинг "Китен"
Приморско
"Специализирана болница за рехабилитация Свети Влас" АД
"Свети Власболницата" Несебър
"Лазурен бряг 91" ЕООД
"Аспарухово" Варна
"Лазурен бряг 91" ЕООД
"Варна-централен" Варна

Източник: Министерски съвет

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK