"Терем" може да вземе ремонта на Ми-24 и Ми-17

До две седмици договорът с "Елбит" трябва да бъде прекратен

Военният холдинг "Терем" ще поеме изпълнение на проекта за ремонт и модернизацията на 18-те хеликоптера Ми-24 и Ми-17. Това е вариантът, който Министерството на отбраната обмисля, за да бъдат вдигнати руските машини във въздуха, научи в сряда "Дневник" от източници от военното министерство. В последните дни на миналата година министърът на отбраната Веселин Близнаков се срещна с президента на израелската компания "Елбит системс" Джоузеф Акерман, за да обсъди бъдещето на проекта. "Елбит" спечели с конкурс изпълнението му, но не можа в срок да предостави първи прототип на ремонтиран хеликоптер.


На срещата е било договорено до две седмици да изчистят спорните въпроси и да прекратят извънсъдебно договора, разказаха източници от армията. Ще трябва да се определят и изразходваните пари за оборудване в софийския завод "Летец", където се извършваха работите по проекта, и вече поръчаните резервни части. Позицията и на двете страни е била, че е имало желание да се работи по модернизацията и ремонта, но обстоятелства извън страната са го направили неизпълним. По неофициална информация руската страна, която беше против намесата на израелците в ремонта на хеликоптерите, е блокирала възможността да се ремонтират двигателите им в руските и украинските заводи. Проблеми имаше от българската страна, тъй като дълго време се бавеше разрешение за износ на стоки с двойна употреба, каквито са двигателите.


Според висши военни, след като договорът с "Елбит" бъде прекратен, "Терем" ще бъде определен за основен изпълнител на проекта. Работата по хеликоптерите ще бъде извършвана в пловдивския завод "Г. Бенковски" и в "Летец". Ще се използва стар проект, който беше разработен от военновъздушните сили през 2005 г. Той предвижда удължаване на летателния ресурс на хеликоптерите с пет години и малка модернизация на щурмовите Ми-24 и частична подмяна на системата "свой - чужд" и комуникационната техника. За целта ще трябва да се преговоря и със западна компания, която трябва да извърши модернизацията. Транспортните Ми-17 пък ще бъдат само ремонтирани. Според изчисленията на военните проектът ще струва 40 млн. евро. Това е със 17 млн. евро по-малко от проекта на израелската компания. Проектът на авиацията беше приет от предишното ръководството на военното министерство, но по-късно то се отказа от него. Причината беше, че съдът задължи военните да сключат договор с "Елбит". Военни прогнозират обаче, че "Терем" ще се сблъска със същите проблеми като израелската компания, тъй като руската страна няма да иска да бъде подизпълнител на проекта.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK