ООН вдигна забраната за продажба на черен хайвер

Организацията на обединените нации (ООН) вдигна ветото над продажбата на черен хайвер с изключение на най-скъпия - този от белуга, за който ще се реши по-късно тази година, тъй като страните производителки все още не са предоставили нужната информация, съобщи агенция "Дау Джоунс".


Преди година беше въведена почти тотална забрана за продажба на хайвер, тъй като рибите, които го хвърлят - есетрите, изчезват бързо. За десет години есетровата популация е намалена от 200 хил. на 60 хил. риби. Пет страни, които граничат с Каспийско море, вече отново имат право на риболов и съответно на продажба на хайвер. Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от флората и фауната (CITES) към ООН обяви квотите за всякакви видове хайвер за 2007 г., което означава, че основните производителки могат да продават ограничени количества от скъпоценния деликатес на световните пазари през настоящата година.


Миналата година Азербайджан, Иран, Казахстан, Русия и Туркменистан не успяха да покрият изискванията на агенцията (като това да докладват как се развиват популациите на есетра) и ООН им наложи вето за търгуване с хайвер. Единствено Иран имаше правото да продава яйца от онези видове есетра, които са в изобилие в нейните води. Сега обаче петте страни получиха разрешение да продадат 96 тона от продукта през 2007 г., което е 15% по-малко от количеството, определено за 2005 г.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK