"Нова тв" остава с един доставчик на данни за гледаемостта

Нова телевизия прекратява договора си за ползване на данни за телевизионната аудитория с агенция TNS TV Plan, съобщиха от медията в четвратак. Това означава, че от този месец частната национална телевизия ще работи единствено с "GFK Aудисънс рисърч - България" (ГАРБ), с която "Нова тв" има подписан договор от края на октомври миналата година.


"Решението да прекратим договорните отношения с TNS TV Plan не е изненада, на практика то беше взето още при подписването с ГАРБ", каза изпълнителният директор на "Нова" Павел Станчев. По думите му изчакването досега за окончателното скъсване с TNS TV Plan се е налагало единствено заради предвидения в договора предупредителен срок.


"Радваме се на възможността да работим с данни, изготвени от толкова модерни и съвременни устройства, каквито са тези на ГАРБ. Познавайки технологията на измерване на телевизионната гледаемост и в други страни, оценявам, че устройствата на ГАРБ са доста по-напредничави от тези в държави като Унгария, Чехия и др.", допълни Станчев. Той разкри още, че договорът на "Нова тв" с ГАРБ е тригодишен.


ГАРБ представи първите си данни за гледаемостта на 14 ноември, като с това разби над 10-годишния монопол на TV Plan. Още преди да докаже, че разполага с работеща система обаче, ГАРБ вече си беше осигурила няколко договора, сред които и с Българската национална телевизия (БНТ) и "Нова тв". И двете медии от години недоволстваха от данните, които изготвя TV Plan, и твърдяха, че агенцията обслужва интересите на Би Ти Ви. Сред клиентите на ГАРБ са и ТВ 7 и каналите от групата "Диема". Водачът по рекламни приходи в последните години Би Ти Ви обаче продължава да работи с TNS TV Plan, а доста от участниците в рекламния пазар недоволстват, че наличието на две системи за измерване на гледаемостта затруднява работата им.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK