КЗК глоби електроразпределителни дружества заради злоупотреби

Комисията за защита на конкуренцията глоби общо с 64 000 лева "Електроразпределение Столично" АД, "Електроразпределение - София Област" АД, "ЕВН България Електроразпределение" АД и "Електроразпределение Плевен" АД за нарушаване на Закона за защита на конкуренцията, съобщиха от пресцентъра на ведомството.


Производството срещу електроразпределителните дружества е образувано въз основа на подадени сигнали от сдружение "Бизнес клуб Видин" и "Стопанска камара Петрич".


Проучването по преписката е установило, че дружествата едностранно са заложили в общите условия на договорите с потребителите си предоставяне на предварително обезпечение за погасяване на задълженията при евентуална нередовност в плащанията. Дружествата използват различен подход спрямо потребителите. Налагат се недопустими критерии като "рискови/нерискови" при определянето на формата на обезпечение, посочват от КЗК.
Дружествата не са уведомили клиентите си за правото им на възражение, но допускат промяна в условията, за тези от тях, които са ги подали.


Според Комисията при липса на реална възможност за договаряне, изискванията към потребителите трябва да бъдат предварително, точно и обективно определени. Избирателното прилагане поставя конкретни групи в неравностойно положение и във вреда на техните интереси, отбелязват от КЗК.


Комисията е задължила "Електроразпределение Столично" АД, "Електроразпределение - София Област" АД, "ЕВН България Електроразпределение" АД и "Електроразпределение Плевен" АД да я уведомят в едномесечен срок за изготвянето на нови общи условия и е постановила предварително изпълнение на решението си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK