Ветко Арабаджиев иска да инвестира в река Марица

Общината одобрява идеята, но земята е държавна

Собственикът на "Виктория груп" Вълчо Арабаджиев има интерес да инвестира в река Марица, която минава през Пловдив. Идеята му е под формата на публично-частното партньорство да получи земята в коритото на реката, за да я облагороди и разработи с туристическа цел. Това стана ясно по време на туристическата конференция, организирана от Националния борд по туризъм в Пловдив. Кметът на Пловдив Иван Чомаков одобрява идеята, но проблемът бил, че земята е държавна собственост.


Ветко Арабаджиев обясни, че иска да инвестира в реката и да я направи по подобие на река Сена, която минава през френската столица Париж. Идеята му да облагороди терените с туристическа цел и да ги озелени. Около реката могат да се направят различни кафенета, ресторанти и увеселителни заведения, каза Арабаджиев. По думите още по реката трябва да плуват туристически корабчета, които да превозват пътниците от единия до другия край на града.


Одобрявам идеята заставам твърдо зад нея, каза кметът на Пловдив Иван Чомаков. Той обаче не можа да обясни по каква схема проектът може да се реализира, защото реките са държавна собственост и не могат да бъдат предоставяни на частни инвеститори. Градът трябва да се възползва от даденостите, които има, добави той.
В момента "Виктория груп" инвестира в друг мащабен проект в Пловдив. Компанията изгражда голям конферентен център, в който ще бъдат вложени 20 млн. евро. "Конферентен сити център Марица" ще бъде готов през 2008 г. и ще включва хотелска част, конферентни зали, търговско-развлекателен център от типа мол и др.


На конференцията кметът Чомаков обяви, че иска да превърне Пловдив туристически център за Южна България. Градът бележи сериозен ръст както на българските, така и на чуждите туристи, каза Чомаков. По думите му градът е подходящ за конгресен, културен и спортен туризъм. Легловата база за последните шест-седем години се е увеличила четири пъти.


Хотел "Амбасадор" ще стане петзвезден и ще бъде с удвоен капацитет. Информацията съобщи Ветко Арабаджиев, който купи софийския хотел през миналата година. Цялостното преустройство на сградата ще започне скоро и ще завърши в началото на следващата година. В момента хотелът има 150 легла и е в категорията на петзвездните туристически обекти. Целта на инвеститора е обектът да стане с 300 легла и да включва конферентни зали, ресторанти, СПА центрове и др.


Столичният "Амбасадор" нашумя в средата на 2004 г. със злощастната престрелка, в която загинаха трима души. През 2000 г. пък в хотела имаше опит за покушение на убития след това Поли Пантев. Преди да стане собственост на Ветко Арабаджиев, "Амбасадор" се управляваше от "Понс холдинг".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK