Калфин разкритикува разделението на туристическия бранш

Ако туристическият бранш се представлява от единна браншова организация, няма да има нужда от създаването на министерство или на голяма агенция по туризма. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин в отговор на въпроса на независимия депутат Мария Капон по време на парламентарния контрол в петък. Поводът за депутатския въпрос бяха скандалите от есента на миналата година и съмненията за корупция в Държавната агенция по туризъм, свързани с конкурсите за реклама на България.


Липсата на единна браншова структура е причина за много от проблемите в бранша, стана ясно от отговора на вицепремиера. Това е и един от факторите, повлиял за оставката на досегашния председател на агенцията Марио ал Джибури. Той не успя да установи добър контакт с двете големи браншови организации в туризма, каза Калфин и изказа надежда, че тристранната коалиция няма да се забави с избора на нов председател на ДАТ.


Външният министър, в чийто ресор попада и агенцията по туризъм, не посочи точни резултати от провежданите проверки за разпределение на средствата за рекламата на туризма. В един от въпросите си Капон попита защо договорът за реклама беше подписан с компанията "Нойзи", при положение че няколко месеца преди това агенцията прекрати предсрочно предишния договор. Министър Калфин потвърди, че на два пъти агенцията е намалявала сумата на договора с "Нойзи" след констатирани неизпълнения на борсите в Берлин и Москва. Действително не бива да се спестява от представянето на България по света, добави Калфин.
ДАТ получи наградата за реклама на най-динамично развиваща се туристическа дестинация на словашкия пазар. Това стана на откриването на международното туристическо изложение "ИТФ Словакиятур" (ITF Slovakiatour) в края на миналата седмица. България е страна - партньор на изложението. Наградата бе връчена от генералния директор на компанията - организатор на изложението "Инчеба" (Incheba), Александър Розин на заместник-председателя на aгенцията Станислав Новаков.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK