До края на януари данък общ доход се плаща с отстъпка

Годишните данъчни декларации ще се подават до 16 април

В териториалните дирекции са получени необходимите количества декларации, увериха от НАП

© Георги Кожухаров

В териториалните дирекции са получени необходимите количества декларации, увериха от НАПДекларирането и плащането на данъка за облагане доходите на физическите лица, получени през миналата година, ако е станало до 31 януари, се ползва 5% отстъпка от сумата за довнасяне. Това припомниха в четвъртък експертите от Националната агенция за приходите (НАП).


Декларирането


Данъчните декларации, с които се обявяват получените през 2006 г. доходи, се подават до 16 април, тъй като тази година указания в закона срок - 15 април, е почивен ден. Това трябва да направят всички, които са получили доходи от дейност като едноличен търговец, занаятчия, свободни професии, извънтрудови правоотношения, отдаване под наем или участие в управителни органи. Декларацията се подава дори когато данъчната основа е под необлагаемия минимум, който за 2006 г. е 2160 лв. годишно.
Данъчната декларация се подава лично или от упълномощено лице, като не е необходимо нотариално заверено пълномощно. Подаването може да стане в съответната териториална дирекция на НАП, по пощата с обратна разписка или по интернет. За пореден път приходната администрация призова да се използват алтернативните начини на подаване на декларациите, за да се пестят време и нерви от чакане на опашки пред гишетата на данъчните подразделения. Някои пощенски клонове директно приемат декларации и издават входящи номера. Ако документът бъде изпратен по електронен път, трябва да е подписан с електронен подпис. Към декларацията като прикачени файлове се изпращат сканирани необходимите служебни бележки и декларацията от другия родител, ако се ползва облекчението при отглеждане на деца.


Облекчения за деца


За втори път тази година родителите ще ползват тази данъчна преференция. Облекчението за едно непълнолетно дете е 360 лв., за две - 780 лв., и за три и повече - 1140 лв. С тази сума се намалява облагаемият доход и след това се изчислява данъкът. Правото може да се ползва само от единия от двамата родители - обикновено от този, който има по-високи доходи. За 2007 г. облекчението е по-голямо - 420 лв. за едно дете, 840 - за две, и 1260 лв. - за три и повече деца. Тези суми обаче ще важат през данъчна кампания 2008, когато ще се декларират доходите от 2007 г. Новият Закон за данъците върху доходите на физическите лица позволява на хората, които работят само на трудов договор и не подават годишна данъчна декларация, да ползват облекчението при работодателя си. За целта те трябва да декларират, че ще се възползват от него от 30 ноември до 31 декември тази година.


Плащането


Плащането на данъка става до един месец след изпращането на данъчната декларация. Ако сумата се плаща по електронен път, лицето трябва да има дебитна карта, регистрация в системата E-pay и в интернет страницата на НАП. Плащането може да стане още чрез пощенски запис или по банков път по сметка на съответната териториална дирекция. Ако данъкът не се плати в срок, върху сумата се начислява лихва, която е 1/360 част от основния лихвен процент на БНБ плюс 10 пункта за всеки ден просрочие.


С въвеждането на семейното облагане резултатът от миналогодишната кампания показа, че при много от хората се налага възстановяване на надвнесен данък, като приходната администрация трябва да върне надвнесеното. За целта лицето трябва да поиска възстановяване на данъка. Това може да стане чрез подаване на искане за възстановяване, като се попълни молба-образец или направо в данъчната декларация да се посочат размерът на надвнесения данък и банковата сметка, на която той да се преведе. Освен облекчението за деца в закона са посочени и други възможности за намаляване на данъка - чрез направено дарение в полза на посочени заведения и организации, застраховки "Живот" и лични вноски за доброволно осигуряване.


При неподаване на данъчна декларация законът предвижда глоба от 500 лв., а при посочване на неверни данни в нея санкцията е до 1000 лв.


Бум на дарители


До момента подадените декларации за доходи на физически лица са около 22 800, от които над 3000 са за доходи от минали години с право за ползване на облекчение за дарение. Според Боряна Георгиева, директор на дирекция "Обслужване" в НАП, това буди съмнение за злоупотреби и по тези случаи ще бъдат извършени проверки и ревизии. По думите й досега няма случаи да се подават декларации за минали години за ползване на това облекчение в началото на годината. Практиката е облекчението да се ползва само за предходната година, посочи тя. Вече има и случаи, материалите за които са дадени на прокуратурата, каза още Георгиева.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 2. 2 Профил на Вяра Осиковска
  *****
  Гневно

  Това е един от глобалните проблеми на нашето общество!

 3. 3 Профил на skz
  *****
  Гневно

  "...че при много от хората се налага възстановяване на надвнесен данък, като приходната администрация трябва да върне надвнесеното. За целта лицето трябва да поиска възстановяване на данъка. Това може да стане чрез подаване на искане за възстановяване, като се попълни MOLBA-OBRAZEC..."
  Do koga v tazi strana, koiato se obiaviava za evropeiska, creditora shte si vrashta daljimoto ot dlajnik s MOLBA. Koga nai-setne "komuno-chengesarskite" praktiki shte ischeznat ot kartata na BG? Zadaljenie za kanstatiraneto i opravianeto na problema "nadvzeti sumi" triabva da e na danachnite kakto i negovoto nezabavno otstraniavane. V sluchai che tova ne e ispalneno v razumen srok techat lihvi ravni ma potrebitelskite plus nakazatelni (ravnopostavenost na otnosheniata darjava-danakoplatec). I tova pri nuleva iniciativa na potarpevshia. V sluchaio che mu se naloji da proiavi iniciativa, naprimer pri chinovnicheska nemarlivost, danakoplateca se obezshtetiava s dopalnitelni nakazatelni lihvi. Taka e v Evropa kam koiato Bulgaria tvardi che prinadleji. Principat e prost: "vsichki negatrivi sa za smetka na dlajnika" ili "kreditorat ima pravo", nezavisimo dali daljashtia e darjava ili chastno lice. Mai dalgo vreme shte mine dokato Bulgaria stane Evropeiska, ako izobshto stane. V momenta e niakade v srednovekovna Evropa.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK