Агенцията по лекарства засили контрола върху вноса

Всички производители на лекарства и търговци на едро трябва да представят в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) уведомление за доставяните от тях в България лекарствени продукти и активни вещества по количества и по партиди. Това се съобщава на интернет страницата на агенцията. Изискването е съобразено с Директива 2001/83/ЕС, която влезе в сила от датата на присъединяване на България към Европейския съюз (ЕС). Уведомлението трябва да се представи в ИАЛ в срок до два дни след осъществяване на доставката и да се придружава от копие от сертификата за освобождаване на съответната партида и аналитичен протокол. За лекарствените продукти и активни вещества, доставени в страната в периода от 1 до 29 януари 2007 г. производителите и търговците, осъществили доставката, трябва да представят уведомление за всички лекарствени продукти и активни вещества по количества и по партиди в срок до 10 февруари 2007 г.


Директивата на Европейския парламент и Съвета на европейската общност създава рамката за търговията с лекарствени продукти. Целта й е да бъде облекчено движението на медикаментите на територията на страните - членки на ЕС. Тя позволява лекарствени препарати, регистрирани в една от европейските държави, да се продават без допълнителни регистрации в рамките на единния вътрешен пазар на ЕС. По този начин се избягва повторният контрол при пускането на тези продукти на пазара на държавите членки, като се прилага процедурата за взаимно признаване на условията за достъп на препаратите до националните пазари.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK