"Декотекс" (DEKOT)

Пазарна капитализация 34.7 млн. лв.


Средна цена към 5 февруари 2.31 лв.


Максимална цена за последните 52 седмици2.50 лв.
Минимална цена за последните 52 седмици0.92 лв.


Визитка:


Създадена през 1909 г.


Адрес: гр. Сливен, ул. "Хаджи Димитър" 42


Телефон: 044 662 382


Капитал: 15.04 млн. лв.


Служители: 700


Сектор: Лека промишленст


Индустрия: Текстил - производство на вълнени прежди, килими, настилки


Излизане на борсата: Приватизация през февруари 1998 г.


Последен отчет: Неконсолидиран за 2006 г., предаден на 1 февруари


Изпълнителен директор: инж. Васил Йовчев
Ликвидност


Изтъргуван обем акции за последните 3 месеца437.5 хил.


Брой сделки за поседните 3 месеца851


Среден изтъргуван обем за последната сесия1863SWOT анализПлюсове


Водещ производител в сектора в България


Високо качество на продукцията


Добро финансово състояние


Реализира продажби чрез водещите вериги в странатаМинуси


Валутен риск, тъй като значителна част от продукцията се реализира в Америка и голяма част от постъпленията са в долари


Нелегален внос на килими от Китай с по-ниско качество, но и на по-ниска цена


Малък свободнотъргуем обем акции, което е причина за ниската ликвидност на позициятаВъзможности


Ограничаване на нерегламентирания внос от Китай


Достъп до крайните клиенти след влизането на страната в ЕС


Разширяване присъствието си на пазарите в Източна и Централна ЕвропаОпасности


Поевтиняването на щатския долар може да увеличи валутните загуби


Загуба на пазарни позиции.


Оскъпяване на работната ръка заради влизането на България ЕС и свиване на печалбата


Новината за увеличението на капитала за сметка на резервите и неразпределената печалба беше основният катализатор за повишението в цените на акциите на "Декотекс" през миналата година. След излизането на новината за предстоящото общо събрание в края на март 2006 г. пазарната капитализация на компанията постоянно се повишава и вече е почти 35 млн. лв. Това прави дружеството лидер по този показател спрямо останалите представители на текстилния бранш, листвани на борсата. Увеличението на капитала беше съпроводено и с раздаване на брутен дивидент от 20 ст. на акция.


Повишението стана от 406 530 лв. на 15 041 610 лв. чрез издаване на 14 635 080 нови акции. Така старите акционери на "Декотекс" получиха за всяка своя акция по 36 нови безплатни книжа. Реакцията на инвеститорите беше обяснима заради параметрите на увеличението. При подобни операции няма приток на свежи парични ресурси в дружеството, а разводняване на капитала върху по-голям брой акции, което е основна предпоставка за повишаването на ликвидността по позицията на борсата. Практиката показва, че при увеличение на капитала по този начин има психологически ефект, тъй като след повишението цената на акциите в абсолютна стойност е по-малка. Преди сплитът да стане факт, цената на една акция на дружеството беше малко над 58 лв., което беше и исторически рекорд. Въпреки това обаче мажоритарният собственик "Каппа технолоджи" запазва твърде високия си дял в капитала, надхвърлящ 90%.


Отчетите на компанията показват стабилно финансово състояние и плавен темп на нарастване на продажбите, а оттам и на печалбата. Основната причина за това е, че голямата част от продажбите са на американския пазар, а поевтиняването на долара води до спад в приходите на предприятието. Компанията печели позиции в САЩ чрез "Хоум дайнамикс", която е собственост на Реми Евар и контролира "Каппа технолоджи". Продукцията на "Декотекс" се продава и в една от най-големите търговски вериги в САЩ "Хоум депо", която е включена в индекса "Дау Джоунс 30". Болшинството от международните анализатори смятат, че доларът ще остане под натиск и през тази година. Основната причина за това е краят на рестриктивната монетарна политика на Федералния резерв на САЩ, свързана с повишаване на лихвите.


По отношение на отчетността "Декотекс" спазва изсискванията на Комисията за финансов надзор и предава счетоводните си отчети в срок. До края на март трябва да бъде предоставен и консолидираният годишен счетоводен отчет за 2006 г. Компанията няма дъщерни дружества.Иво Толев, инвестиционен консултант, "Синергон асет мениджмънт"


Основано през 1909 г., "Декотекс - Карпет" АД е единственият производител в България на вълнени и синтетични килими, пътеки, мокети, текстилни автокомплекти, одеала и други. Основният акционер с 91.94% от капитала е "Каппа технолоджи", пряко контролирана от "Хоум дайнамикс", САЩ. Дружеството е сертифицирано по ISO 9001 и притежава лиценз Woolmark. 80% от продукцията се реализира чрез износ, като 55% от нея са в САЩ, платима в долари, поради което е изложено на валутен риск от продължаващата обезценка. Последните години са предприети мерки към разширяване на пазарите в Европа и ориентиране към разплащания в евро, като за 2006 г. 37% от износа са в Европа.


Извършеното през 2006 г. увеличение на капитала и раздаденият дивидент доведоха до по-висока ликвидност и привлекателност за инвеститорите. През последните години дружеството показва стабилност и постоянно нарастващи финансови резултати. Сравнително подобрените такива от последния отчет за 2006 г. леко изненадаха инвеститорите в позицията поради факта, че очакванията за нетната печалбата не достигнаха прогнозния ръст от 8.6% спрямо предходния период, а само 6.47% до 1.877 млн. лв. Причината е в негативното влияние на силната обезценка на щатския долар спрямо еврото.
Константин Абрашев, портфолио мениджър, "Бенчмарк асет мениджмънт"


"Декотекс" е компания със стабилно развитие и предвидимо бъдеще. Позицията дълго време беше подценена. Тя не беше търсена от институционални инвеститори, като една от причините беше слабата й ликвидност. След сплита и добрите резултати акциите на сливенското предприятие бяха "открити" от пазара и цената се повиши значително.


Към настоящия момент позицията не предлага големи възможности за спекулативни печалби в краткосрочен план, но остава подходяща за пазарни участници с по-широк инвестиционен хоризонт. В крайна сметка компанията е от малкото добри публични представители на текстилния бранш в България, който пък е ключов за икономиката на страната. Това от своя страна прави акциите на сливенското дружество подходящи за индустриална диверсификация на портфейли.


Предприятието има осигурени пазари в чужбина, което му дава и стабилност на приходите от продажби. През 2006 г. компанията увеличи инвестициите си, като очаквам през следващите години те да намерят отражение в резултатите и съответно в цената на акциите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK