Ощетените от "Юпитер" могат да предявяват искания до 10 април

До 10 април всички ощетени от фалиралата "Хилдън" (бившата "Юпитер") могат да предявят претенциите си към застрахователя, съобщи на брифинг в Комисията по финансов надзор (КФН) синдикът Веселин Рашков.


"Срокът за обвяване на вземанията е два месеца и той започна да тече на 9 февруари, когато решението за несъстоятелността беше публикувано в Държавен вестник", каза Рашков.


Предявените вземания на кредиторите трябва да бъдат подадени в два екземпляра до синдика, а не до съда, на адреса му в София - ул. "Лайош Кошут" №22, или в специално отворената за предявяване на вземания втора кантора на ул. "Св. Иван Рилски" №36.
Въпреки че според Кодекса за застраховането претенциите на застрахованите се считат за автоматично предявени, съветът на КФН е всички застраховани, които имат да получават обезщетение, изрично да си предявят претенцията отново, още повече че управляващите компанията не са оставили никакъв архив и документация. Процедурата за предявяване на искания е безплатна.


Въпреки че определянето на размера на неимуществените вреди не е от компетенциите на синдика, той ще приема и исканията за тях. При евентуален отказ от негова страна да признае определена претенция може да се започване съдебно производство, което също е безплатно.


Право да потърсят парите си от "Юпитер" имат и онези граждани, застраховани в "Хилдън", които са получили регресен иск от страна на други застрахователни компании. В тези дела гражданите могат да поискат конституиране на "Хилдън" като трета страна помагач. След като се установят размерите на тези искове, те също ще бъдат приети в процедурата по несъстоятелност.


След изтичането на двумесечния срок ще се изготви списък и ще започне удовлетворяването на исковете с имуществото на компанията. Все още не е установено обаче какви са активите на "Хилдън" и дали те ще са достатъчни. "Нашите очаквания, въпреки че към момента е трудно да кажем какъв ще е размерът на претенциите, са най-малко за застрахованите по "Гражданска отговорност" да бъде установено и осребрено имущество, което да удовлетвори техните вземания", посочи Ралица Агайн, зам.-председател на КФН и ръководещ управление "Застрахователен надзор". В случай че активите на компанията се окажат много по-малко от предявените претенции, принципът на разпределение на средствата ще бъде процентно според реда за удовлетворяване.


В понеделник стана ясно и че българските клонове на европейските застрахователи вече няма да се отчитат пред КФН, а пред надзорния орган в страната на регистрация.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK