Девня ще развива културен туризъм

Във варненската община Девня започна реализацията на проект за проучване на възможностите за развитие на културен туризъм. Той се осъществява в изпълнение на програмата "Активни услуги на пазара на труда" към Агенцията по заетостта и Министерството на труда и социалната политика. Проектът, който е за 48 хил. лв., е спечелен от сдружение "Импулс–2007". Той е започнал през януари и ще продължи половин година. В момента се работи за идентифициране и събиране на информация за културно-историческите паметници, потенциални обекти за туристически посещения, хотели и ресторанти на територията на Девня. "Общината има голям потенциал, тъй като на нейна територия се намират уникални културни институти като Музея на мозайките, както и други архитектурни забележителности.


Досега на възможността за развитие на културен туризъм не беше обръщано внимание" посочи Йордан Вълков, председател на сдружение "Импулс-2007". Седемчленният екип на проекта е мотивиран през юни да излезе с изцяло завършен продукт, който реално да допълни плана за местното икономическо развитие на общината в областта на културния туризъм. Проучват се и възможностите местни хора да бъдат ангажирани в тази сфера. Провеждат се интервюта с представители на местната общност за установяване нагласата сред хората за развитие на културен туризъм и мотивация за включване в подобни дейности. Изучават се възможностите за ангажиране на местни кадри за ремонт и поддръжка на инфраструктура за обслужващи дейности, създаване на заетост в културния туризъм чрез стартиране на собствен бизнес. Услугите по програмата на министерството трябва да отговарят на потребностите на общината и да отчитат спецификата на причините за безработица по места. Проектът на сдружението ще се реализира на няколко етапа. Първоначално ще бъдат направени проучвания и изграждане на местен капацитет за планиране на местното икономическо развитие. Ще бъде проучен и икономическият потенциал на Девня. Начинанието ще завърши с рекламна кампания, целяща привличане на инвестиции. Сдружение "Импулс-2007" е създадено преди две години и това е първият проект, който реализира.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ионцкпо
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на jason pink
  *****
  Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK