Босна откри търга за продажбата на водещия производител на алуминий

Босна обяви международен търг за продажбата на 88 на сто от капитала на най-печелившата компания в страната - алуминиевия завод "Алуминий Мостар" (Aluminij Mostar), който ще се проведе в Сараево, съобщи агенция Ройтерс. Този дял, който експерти оценяват за около 100 млн. долара, е разпределен на равни части между мюсюлманско-хърватската федерация и малки акционери. Останалите 12 на сто от дружеството принадлежат на хърватската компания ТЛМ (TLM), която помогна на "Алуминий Мостар" да възобнови производството на алуминий след войната през 1992-1995 г.


Властите очакват да получат оферти до края на търга на 23 април. Новият собственик на мажоритарния дял в "Алуминий Мостар" трябва да е компания с добра международна репутация в бизнеса с алуминий и да запази сегашните работни места в завода. Предложенията на инвеститорите трябва да бъдат за плащане в брой.


През декември миналата година приватизационната агенция планираше да подготви няколко покани за участие в тръжната процедура към избрани компании, но прецедурата беше блокирана от министъра на енергетиката Вахид Хеко, който настояваше за публичен търг. Сред компаниите, които трябваше да получат тогава покани, бяха британската "Алкоа" (Alcoa), канадската "Алкан" (Alcan) и руската "Русал".


"Алуминий Мостар" е основана през 1981 г. Предприятието понесе сериозни щети по време на войната в Босна и Херцеговина, но производството постепенно бе възстановено през 1997 г. Компанията е водещият износител на Босна. Миналата година тя е изнесла 121 хил. т метал на стойност около 240 млн. евро. Дневник

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK