"Лукойл" влага 700 млн. евро в нефтохимическия бизнес

Руският петролен гигант "Лукойл", собственик на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим", обяви, че ще инвестира 700 млн. евро в нефтохимическия бизнес през 2007 г., както и няколко милиарда долара в следващите няколко години, за да посрещне силното търсене в Русия, съобщи Ройтерс. Смятаме нефтохимическия бизнес за един от основните ни бизнеси, каза главният изпълнителен директор на компанията Вагит Алекперов.


Междувременно "Лукойл" ще прекрати преговорите за строителство на нефтопреработвателен завод в Турция поради неблагоприятните икономически условия. Вместо това руският петролен гигант планира да насочи усилията си към разширяването на мощностите на завода си в Бургас, каза още Алекперов. В момента производствените мощности на българското предприятие са 7.5 млн. т годишно. Според Алекперов "Лукойл" планира да увеличи мощностите до 10 млн. т годишно. Още в края на миналата година бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" обяви, че през 2007 г. ще предприеме мащабни ремонти на част от инсталациите си.


Смесеното предприятие на петролната компания "Лукойл" и "Газпромнефт", която е дъщерно дружество на "Газпром", ще изпълнява съвместни проекти в Източен Сибир и други региони, допълни Алекперов. През ноември 2006 г. двете компании се договориха да създадат смесено предприятие, реализиращо проекти за добив в Русия и в чужбина. Алекперов предполага, че окончателното споразумение ще бъде подписано до месец и половина.


Шефът на "Лукойл" заяви още, че за момента компанията не планира да участва в търга за продажбата на добивните и преработвателни активи на фалиралата петролна компания ЮКОС, както и че американският гигант "КонокоФилипс", който притежава 20% от компанията, едва ли ще увеличи този дял.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK