Тримесечното отчитане на електромерите ще се въведе за вилите

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) може да въведе отчитане на електромерите на три месеца за вилните зони, където хората не живеят през цялата година, а компании правят разходи за отчитането на уредите. Това съобщи зам.-председателят на регулаторната комисия Валентин Кирчев. Как инкасаторите ще засичат електромерите ще се реши според консумираната енергия. Според Кирчев за онези клиенти, които имат по-малка консумация, е възможно е да се въведе отчитане на по-дълъг период. Този подход ще бъде приложен и за труднодостъпните районите, където разходите на компаниите за снемане на данните за консумацията са големи.


Електроразпределителните дружества вече предложиха промените в общите условия за продажбата на електроенергия, с които да се въведе отчитането на повече от месец, като абонатите да заплащат равни месечни вноски и една изравнителна, както при плащането на парното. Засега обаче половината от абонатите на Е.ON, мажоритарен собственик на дружествата във Варна и Горна Оряховица, не се съгласни измервателните уреди да се засичат на по-дълъг период. ЧЕЗ предлага отчитането на електромерите на три месеца, като абонатите ще декларират консумацията от предишната година и ако тя е по-висока, ще доплащат. Исканото увеличение на цените, по които продава НЕК, вероятно няма да стане от април, съобщи още Кирчев. Компанията предлага да продава с 24.5% по-скъпо тока на електроразпределителните дружества и с 21.5% на по-висока цена на големите клиенти на високо напрежение. Промяната на таксата за преноса, която заплащат всички потребители, е символична. Регулаторната комисия внимателно ще разгледа мотивите за промяната и представените доказателства за това. Той обяви, че всички централи вече са по-искали по-високи цени за енергията. ТЕЦ "Марица-изток 2" иска увеличение с 8% заради новите цени на въглищата от мини "Марица-изток".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK