Слаб интерес на втория търг за разпродажба на активите на "Нова Плама"

При слаб интерес протече вторият търг за разпродажба на активите на "Нова Плама", който се проведе през миналата седмица. На него бяха предложени нефтопродукти, произведени в предприятието, част от които с минал срок на годност. На първите две наддавания се явиха общо двама купувачи. Шуменската "Ал и Ко" стана собственик на вид присадки и реагенти за 17 774 лв., със 100 лв. над обявената цена. Друг вид присадки закупи за 13 300 лв. Николай Маринов от Червен бряг на първоначално обявената цена от 13 200 лв.


В третото наддаване от 19 групи стоки, обявени за продажба - базови масла и присадки, на обща първоначална стойност 33 095 лв. бяха закупени 11 групи от фирми от Русе и Варна.


Значително по-атрактивна беше първата серия от пет тръжни сесии с тайно наддаване, състояла се на 15 февруари. Тогава в наддаването взеха участие общо 290 кандидати, а непродадени останаха само две линейки и пет противопожарни автомобила. Със значително оскъпяване в сравнение с първоначално обявените цени бяха продадени почивната база на рафинерията край язовира в с. Горни Дъбник, както и осем автобуса "Икарус" , автомобили, дизелов локомотив, девет мотокара и електрокари, фургони, лекотоварни автомобили, товарни и леки коли, автокран и др.




Очаква се да бъде обявена и датата за най-големия търг за рафинерията, на която според решението на събранието на кредиторите ще бъде обявена за продажба цялата производствена площадка заедно с всички прилежащи към нея съоръжения. Все още обаче не е готова оценката й, по която работи столичната компания "Амрита". Тръжната сесия ще бъде обявена на сайта на министерството на икономиката.


Вече е започнало погасяването на първите задължения към кредиторите на рафинерията от постъпването на средствата от първата тръжна сесия, съобщи единият от синдиците на "Нова Плама" Цветан Банков. Най-големите кредитори на фалиралото дружество са Агенцията за държавни вземания, "Ейч Ви Би банк Биохим", ОББ, ДЗИ банк, Интернешънъл асет банк, "Булгаргаз", НЕК и др. Общо дълговете към тях възлизат на над 300 млн. лв.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на пламаджия
    *****
    Гневно

    Доколкото ми е известно, преди нас са само привилегированите вземания, т.е. банка Биохим с ипотеката - от продажбата на ипотекирания имот и ОББ със залог на масла - от продажбата на заложното имущество. Преди нас са и разноските по несъстоятелността. Не ни е приятно да споменават другите банки без да се сетят за нас. Ние все пак имаме да получаваме общо 15000000 лв /петнадесет милиона лева/. Някой да се сеща за друго предприятие, където работниците да са ощетени толкова?! Скоро ще излязат първите дела - около 40, от Страсбург. Трима - четирима от жалбоподателите вече не са между живите. На около 50-55 години! При това съдът утвърди становището на синдиците, с което се орязват признати от съда вземания, за които имаме изпълнителни листове! Без никакви обяснения. Съдията казва - те не са длъжни да дадат мотиви. Съдията също не дава мотиви...
    Има ли по-голяма далавера в новата ни история от тази. Защо не се спаси този завод от тия лешояди? Не стига, че си загубихме работата, но ни лишават и от законно отработените ни заплати, присъдени от съда. Бяла ли е такава държава, в която не се признават съдебни решения?





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK