OMV и "Хеленик петролеум" обмислят обща оферта за "Ниш"

Кандидати за сръбското дружество още "Лукойл" и "Ромпетрол"

Австрийската OMV и гръцката "Хеленик петролеум" обмислят оферта за придобиването на сръбската рафинерия "Ниш", съобщи агенция "Фокус", позовавайки се на икономическото издание "Виртшафтсблат". Решение все още не е взето, но идеята ни е да се съюзим с "Хеленик петролеум", заяви управляващият директор на OMV Герхард Ройс. Според експерти активите на сръбската рафинерия са близо 2 млрд. евро. Според публикации във "Виртшафтсблат" OMV може да реши и сама да участва в търга за продажбата на "Ниш".


През есента на 2006 г. сръбският кабинет отложи приватизацията на рафинерията заради парламентарните избори, които се проведоха на 21 януари. Според пресата в страната обаче от няколко месеца Белград води тайни преговори за продажбата на "Ниш" на руската "Роснефт". В списъка от потенциални кандидати за компанията са още "Лукойл", румънската "Ромпетрол" и унгарската МОЛ.


"Ниш", чиито приходи представляват около 20 на сто от бюджетните за Сърбия, е една от малкото останали петролни компании в Европа, които все още са държавна собственост. Производствените активи на дружеството обаче не са модернизирани от началото на 90-те години. Някой от тях бяха сериозно засегнати от нападенията на НАТО в Югославия през 1999 г. Според експерти в "Ниш" трябва да се инвестират близо 1.5 млрд. долара до 2008 г. Продажбата на "Ниш" е ключов момент в преговорите на Сърбия с Международния валутен фонд (МВФ). Фондът притиска страната да се отърве от петролния монополист, като преди това бъдат продадени двете рафинерии на "Ниш".


По-рано този месец OMV отчете ръст в печалбата си преди лихви и данъци (EBIT) от 5 на сто за 2006 г. до близо 2 млрд. евро. Приносът на румънската "Петром", която управлява бензиностанциите OMV в България, към общата печалба на групата е 677 млн. евро. OMV разполага с бензиностанции в Австрия, Румъния, България, Италия, Чехия, Хърватия, Словения, Турция и Сърбия. Общият им брой, включително с обектите на "Петром", достига 2540. Рафинериите на групата са разположени в Австрия и Румъния. Миналата седмица изпълнителният директор на групата Волфганг Рутенщорфер заяви пред Ройтерс, че обмисля заедно с турската "Петрол офиси", в която държи 34%, да изгради рафинерия в Турция.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK