"Апис" съди конкурента си "Лакорда"

Компанията за правно-информационни системи "Апис България" ООД е завела иск срещу конкурентната фирма "Лакорда" АД за кражба на базите данни на два от продуктите й, съобщиха от доставчика. Става дума за продуктите "Апис право" и "Апис практика". Делото ще се гледа от Софийския градски съд, а първото заседание е насрочено за във вторник.


В молбата си до съда "Апис" е заявила, че "Лакорда" е извлякла и използва неправомерно цялата база данни с нормативни актове на "Апис право" и голяма част от базата данни със съдебни решения на "Апис практика". Според ищеца те са използвани в продуктите "Лакорда - българско право" и "Лакорда - съдебна практика". Текстовете на повече от 22 хил. документа формирали над 4/5 от съдържанието на първия и и съществена част от втория продукт, обясняват от "Апис". В молбата си до съда "Апис" настоява конкурентът й да бъде осъден да спре използването на данните и да й плати обезщетение за причинени вреди в размер на 100 хил. лв. съгласно Закона за авторското право и сродните му права.


Освен това управителят на "Апис" Васил Христович е сигнализирал прокуратурата, че служители на "Лакорда" използват базите данни неправомерно, което според него е престъпление срещу интелектуалната собственост.
"Твърденията на Христович в иска му пред съда и пред медиите не отговарят на истината. Главният проблем е, че печелим техните клиенти", каза за "Дневник" управителят на "Лакорда" Горан Горанов. По думите му от създаването й през септември миналата година неговата компания навлиза сериозно на българския пазар и това е довело до преразпределение на пазарните дялове при правно-информационните системи. "Въпреки странните за добрите бизнес практики действия на Христович "Лакорда" е готова да отправи официално предложение към съдружниците в "Апис" за изкупуване на бизнеса им", заяви още Горанов. През април пък Софийският районен съд ще гледа делото на Горанов срещу Христович за разпространение на клевети срещу него и фирмата му.


Горанов е бивш главен програмист на "Апис". Той я напусна в началото на 2006 г. и това предизвика конфликт с бившия му съдружник Васил Христович. Компанията "Инфоман", собственост на Горанов, държеше около 30% от дяловете в "Апис". Собственици на "Лакорда" АД според електронния регистър ДАКСИ са съпругата на Горанов - Вeргиния Николова Гoранова, която държи 63% от капитала на дружеството, Атанас Симеонов с 35% и група физически лица, които си поделят един процент.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK