АЕЦ "Козлодуй" иска ядреният фонд да плаща за превоза на горивото

Регулаторът вероятно ще намали исканото поскъпване от 1 юли

Фондът за извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения да заплаща извозването на отработеното ядрено гориво от малките блокове, предлага АЕЦ "Козлодуй" с промени в наредбата за фондовете на енергийното министерство. Те вече са готови и ще бъдат внесени за съгласуване с финансовото министерство. В сряда те бяха обсъдени на среща между министър Румен Овчаров, председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов, шефа на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев и ръководството на централата. Ако наредбата бъде променена, тези разходи няма да се начисляват в цената на произвежданата електроенергия. Става дума за отпускането на 29 млн. лв. годишно за извозване на горивото от малките реактори. През миналата година според АЕЦ регулаторната комисия не е признала тези разходи и не ги е включила в цените на тока.


АЕЦ "Козлодуй" прави отчисления от продажбите на електроенергия фонд за извеждане от експлоатация и управление на радиоактивните отпадъци, като преди години правителството намали размера на вноските в двата фонда. В момента в тях има натрупани около 700 млн. лв. Според изпълнителния директор на атомната централа Иван Генов, ако наредбата бъде променена, още в средата на годината средствата могат да бъдат използвани. Той твърди, че в продължение на три години централата продава електроенергия под себестойността. Бъдещата промяна на документа ще позволи по-малко от исканото с 25% увеличение на цените. Дружеството поиска вдигането от началото на годината заради спирането на трети и четвърти блок. Ако има поскъпване на електроенергията от АЕЦ "Козлодуй", то ще е юли, защото почти нищо не е променено в нормативната уредба. Надявам се, че повишението ще е по-малко от исканото от централата, каза Константин Шушулов. Пред БТА той твърди, че до момента няма фирма, която да е поискала лиценз за извеждане от експлоатация на първи и втори блок. От централата обаче контрираха, че тези дейности се извършват от оператора.


Според шефа на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев срещата за промяната на нормативната уредба е работна.


Междувременно правителството одобри споразумение с Европейската комисия по програмата ФАР за помощ от 50 млн. евро за извеждане от експлоатация на малките блокове в АЕЦ. Парите ще се използват освен за мерки по извеждането от експлоатация на реакторите за обновяване и модернизация на производството, преноса и разпределението на енергия. До момента са одобрени проекти за 120 млн. евро, които ще бъдат финансирани от Международен фонд "Козлодуй", и още 80 млн. евро за енергийна ефективност.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK