Пламен ДИЛКОВ: Нужни са твърди ангажименти за инвестициите във водна енергия

Преговаряме с компании, които могат да купуват енергията от нашите централи, казва управителят на ВЕЦ "Своге"

Пламен ДИЛКОВ: Нужни са твърди ангажименти за инвестициите във водна енергия


Парламентът обсъжда на второ четене Закона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), които привличат все повече компании да инвестират във водна, вятърна енергия и биомаса. В проекта е записано, че новите централи ще бъдат присъединени от електроразпределителните дружества и НЕК до три години, което предизвика недоволството на инвеститорите. Пламен Дилков е управител на ВЕЦ "Своге", която ще включва девет централи с обща мощност 25 мегавата по поречието на Искър. Инвеститор в проекта е италианската компания "Петровила".


На какъв етап се намира проектът за изграждане на каскада "Среден Искър"?
- От октомври 2006 г. започнахме строежа на малкия ВЕЦ "Лакатник", а от декември - на ВЕЦ "Свражен". По този начин ще завършим първия етап от каскадата. Първите две от общо девет водни централи ще са с мощност от по 3 мегавата, а цялата каскада ще е с мощност 25 мегавата. Този етап трябваше да завърши юни - юли 2008 г., но беше направена оптимизация и ще предадем предсрочно ВЕЦ "Лакатник" през декември 2007 г., а "Свражен" - през април на 2008 г.


Всички централи ще бъдат изградени до 2011 г., но е възможно проектът да бъде завършен една или две години по-рано. Тъй като имаме екологична оценка, в която са записани етапи, ще поискаме промяна в разрешителните за водоползване. Промяната може би ще е прецедент, тъй като повечето инвеститори искат отлагане на сроковете. При нас те ще са предсрочни.
Имаме предварителен договор с "Електроразпределение" и вече започна рехабилитацията на 11 километра далекопроводи, свързващи нашите вецове с подстанция "Бов". Разпределителното дружество нямаше техническа готовност да изпълни това свързване, поради което реализацията е изцяло на "ВЕЦ Своге" ООД. Законът не посочва срока, в който трябва да се извърши присъединяването. Той не е синхронизиран с процедурата по издаване на разрешителни за строеж.


Три различни институции - МРРБ, МОСВ и разпределителните дружества и НЕК, издават различни разрешителни. След като строителството на двете централи трябва да приключи до март, то те трябва да бъдат съответно присъединени към енергийната мрежа, за да започнат да функционират.


Как финансирате строителството?


- Строителството ще бъде финансирано на принципа на проектното финансиране.


Началната фаза е поета от "Петролвила". Проектът се смята за рентабилен и затова ЕБВР и Булбанк го приеха като интересен. Булбанк ще финансира първите две водни централи, а ЕБВР ще отпусне средства за всички девет централи, като покрие и частта на Булбанк. Стойността на инвестицията е 72 млн. евро, като "Петролвила" до момента е финансирала проекта с 6 млн. евро. Според бизнес плана възвращаемостта на инвестицията е 8 години.


Как използвахте схемата за търговия с емисии?
- В България политиката до 2011 г. е да няма зелени сертификати и търговия с тях, защото дотогава ще има преференциални цени на енергията от ВЕИ. Това обаче не е единственият механизъм за стимулиране на производството на енергия от ВЕИ. Карбоновите кредити също могат да се използват. Декларирали сме, че ще произвеждаме енергия от ВЕИ и сме влезли в българската квота. ЕБВР също търгува със сертификати и предстои ратифициране на договорите. Количествата са уточнени, но тъй като въпросът е конфиденциален, не можем да ги огласим. "Ърнст енд Янг" е наш консултант по проекта и вече е направена проверка на документацията.


Имате ли желание да продавате енергия на свободния пазар?
- По закон НЕК или разпределителните дружества трябва да изкупят по преференциални цени цялото количество енергия. В начален етап са преговорите с няколко компании и в момента проверяваме възможността те да изкупуват нашата енергия. Друг вариант, който се проучва от нашите юристи, е възможността да се лицензираме като търговци на енергия. Като трети вариант ще разговаряме с община Своге, която при започването на проекта е създала своя разпределителна компания. Възможно е "Петролвила" също да се регистрира като производител и да продава енергия.


Изграждането на водните централи обаче става за сметка на околната среда?
- Ние не се борим с еколозите, а разговаряме с тях. В България оценката на околната среда е много по-опростена в сравнение с Италия, където се изисква и предпроектно проучване. МОСВ е издало решение за оценка А за въздействието върху околната среда. Нашите водни централи са руслови, което е много различно като технология и начин на изграждане от нормалните ВЕЦ.


Имаме разрешително за водоползване на 36 куб.м, а нормалното ниво е 100 куб.м. За три години "Петролвила" извърши и спази стриктно всяка процедура, предвидена по закон. Оценката на околната среда беше изложена във всяко населено място по поречието на реката, което попада в районите на строителство и бяха организирани публични дискусии. Имаше много проблеми, като половината от тях бяха изчистени - например за рибния проход, за преминаването на кану-каяците.


Определен дебит няма да използваме и ще го пускаме не през бетоновите проходи, а реката ще си протича нормално - това е и новаторското решение на проблема благодарение на свръхновите технологии, които използваме при строителството на каскада "Среден Искър".


За кану-каяка като спорт оставяме 40% от реката незастроена с цимент и там ще бъде направен тревен терен с площадка и възможност да слизат, след което ще има нова площадка, която ще ги пуска отново по реката. В тази тревна зона ще бъде организиран рибен проход. Има проект да се направи парк. В него сме предвидили да изградим и селище от дървени къщи, които ще предадем на общината и ще обособим една модерна и добре устроена инфраструктурна зона за отдих.


Вече са закупени 40% от частните терени за следващите етапи. Общината участва с 10% в капитала на дружеството.


Свързахме се вече с университет и ще използваме студенти като част от екипа по проектиране на зелената зона и зоната за отдих.


Как ще коментирате, че проектът бе реализиран благодарение на подкрепата на бившия областен управител Олимпи Кътев?
- Трябва да се знае, че сегашният областен управител е бивш кмет на Своге. Общината бе инициатор на проекта и е избрала "Петролвила" заради конкурентната цена на проекта и условията, които предлага. Надяваме се, че сме избрани заради перспективите, които предложихме. Олимпи Кътев като бивш областен управител също е съдействал за процедурите според закона.


Говорим за инвеститор, който иска да използва водната енергия. Ако общината сега не инвестира, след 40 години ще бъде изостанала. Началният проект на общината имаше възвращаемост от 10-12 години и въпреки това искахме да го финансираме просто защото тенденциите в световен мащаб следват тази посока и развитието на проекти в сферата на ВЕИ ще става все по голямо.


Кои са изпълнителите на строителството?
- Общината поиска "Петролвила" да се ангажира да използва местни български компании, именно заради това са провеждани множество търгове, в които са участвали едни от най-големите български строителни компании. Вследствие на търговете и заложените показатели за изпълнител е избрана "Геотехмин". Електрочастта е възложена на друга българска фирма. Италианските компании изпълняват противофилтрационната бариера, защото подобни водни централи не са правени и българските компании не можаха да предоставят гаранции за изпълнение на съоръжението. Това е единствената част от проекта на строителството, която се изпълнява от чужда компания.


Как оценявате законодателството за ВЕИ?
- Държавата трябва да разбере, че инфраструктурата е най-важната. Ако се чака частен инвеститор в нещо стратегическо за държавата, нещата ще се движат бавно. В проектозакона за ВЕИ сроковете за присъединяване също са дълги. Решихме да инвестираме в далекопровода, за да вържем централите и имаме един предварителен договор. Мисля, че е необходимо МИЕ и министърът на енергетиката да поемат твърд ангажимент от страна на държавата.


По какви други проекти в България ще работи "Петролвила"?
- Искаме да продължим присъствието си на българския пазар. "Петролвила България" иска да участва и в строителството на други водни централи, вятърни паркове, както и проекти, свързани с биомаса и водород. В Италия имаме проект с местната община за изграждане на водородна станция към една от централите и местният транспорт ще се поддържа с екологично чисти автобуси. В България регистрирахме компания за енергийна ефективност, която ще работи по проекти за биомаса и вятърни паркове.


Интересува ни енергийната ефективност, защото ние имаме опит в тази сфера в Северна Италия повече от 20 години. Извършваме например доставка, управление и поддръжка на цялата енергийна система на община Милано. Енергийната ефективност означава да се промени дистрибуцията и да се намали потреблението, но не само със смяна на дограмата. Опитът ни е да вземем осъществяване на проектите "под ключ". Осъществяваме проектите чрез договори с гарантиран резултат ЕСКО компании и този пазар ни е интересен.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ????
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на Ц.
  *****
  Неутрално

  защо не вдигаш телефона???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK