София, Белград и Букурещ привличат инвеститорите

Имотите в българската столица са най-евтини

Балканската конференция за недвижими имоти BalREc привлече водещи специалисти от бранша, които обсъдиха развитието и перспективите на пазара в региона. Проявата съпътства откриващото се днес първо балканско изложение BalPEc

© Reuters

Балканската конференция за недвижими имоти BalREc привлече водещи специалисти от бранша, които обсъдиха развитието и перспективите на пазара в региона. Проявата съпътства откриващото се днес първо балканско изложение BalPEcПрез последните години България, Румъния и Сърбия стават все по-притегателен център за инвестиции в недвижими имоти, като общите неща между трите балкански страни са повече от различията. Слабото място на региона е лошата инфраструктура. Въпреки това цените на имотите непрекъснато растат през последните години, като остават най-евтини в София. Това бяха основните мнения в четвътрък по време на конференцията BalREc, която съпътства откриващото се днес първо балканско изложение за недвижими имоти BalPEc в София. На него над 150 компании ще представят проектите и услугите си.


Целта на конференцията е да се даде точна информация за възможностите на региона, защото всички инвеститори гледат на Югоизточна Европа като на един общ пазар, каза Пламен Русев, управляващ партньор в "Болкан кънсалтънси център". Съперничеството между трите столици сега е в битката за привличането на инвеститори, каза главният архитект на София Петър Диков. Той отбеляза, че София - Букурещ - Белград са може би единствените столици в Европа, които са свързани помежду си с второразредни пътища вместо с магистрална връзка, както е навсякъде.


През следващите четири години българската столица ще заложи на развитието на инфраструктурата си, каза арх. Диков. За да се реши проблемът, са необходими около 1.2 млрд. евро. Средствата могат да дойдат от общинския и държавния бюджет, фондовете на ЕС, както и по линия на публично-частното партньорство. Един от ресурсите за попълване на бюджета за инфраструктура е увеличаване на таксите за издаване на разрешителни за строеж, като се предвижда това да става плавно. Диков посочи, че в София цената е средно около 7 евро/кв.м, докато в Белград е между 250 и 400 евро/кв.м, а в Букурещ е малко по-евтино. Според главния архитект ще има преходен период от две-три години, през който инвеститорите ще продължат да финансират изграждането на публичната инфраструктура, докато не се съберат достатъчно средства за това. Съществува опасност София да преустанови издаването на разрешения за строеж, ако Върховният административен съд се произнесе в полза на две браншови сдружения, които обжалват новите такси, каза арх. Диков. Причината според него е, че старата наредба е отменена с решение на Столичния общински съвет. Освен в инфраструктурата София се нуждае от инвестиции и в изграждането на подземни паркинги, детски площадки и зелени площи, каза кметът Бойко Борисов.


Букурещ засега привлича най-много инвестиции в региона, стана ясно от представянето на Мариус Туркану, помощник-управител на "ПрайсуотърхаусКупърс" за Румъния. По думите му предстои увеличаване на площите във всички сегменти на пазара на имоти, като най-сериозен ръст се очаква при индустриалните имоти. Прогнозите са през следващите пет години те да нараснат три пъти и да достигна близо един милион кв.м. Цените на жилищата пък от 1000 евро/кв.м са достигнали 2500 - 3000 евро/кв.м за престижните райони, като средните са около 1500 евро/кв.м, каза Туркану. В този диапазон са и цените на апартаментите в Белград, каза Слободанка Перкайски от консултантската агенция "Беоленд" (Beoland). От изказването й стана ясно, че сръбската столица ще привлича все повече инвеститори през следващите години заради многото възможности за ново строителство на жилищни, офисни и търговски площи в района на новия Белград, старата част на града, както и по поречието на река Сава.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK