"Свилоза" започва да си доставя суровини от Румъния

Компанията е учредила свое дъщерно дружество

Предприятието за производство на целулоза "Свилоза" - Свищов, учреди в Румъния търговско дружество, което ще се занимава с доставки, търговия и добив на дървесина, съобщиха от компанията. Новото дружество се нарича "Свилоза-БИО" и е учредено като 100% собственост на свищовската компания след решение на съвета на директорите преди седмица.


"Свилоза-БИО" ще доставя на комбината в Свищов дървесина от Румъния, като причината дружеството да бъде учредено са близостта на Румъния до завода у нас и удобният воден транспорт, поясниха от компанията. Дейността на новото предприятие ще бъде изцяло търговска и дистрибуторска и то няма да се занимава с производство. Производството, както и досега остава в химическия комбинат в България. Целта на новоучреденото дружество е да увеличи доставяната дървесина от северната ни съседка, което с воден транспорт би било по-евтино, отколкото транспортът от южната част на България, пояснява пред SeeNews Красимир Дачев, председател на съвета на директорите на "Свилоза". Компанията разполага със собствено пристанище на р. Дунав.


Изпълнителният директор на дружеството инж. Михаил Колчев каза за "Дневник", че миналата година са започнали работа и за доставка на дървесина от други държави, засега това са Румъния и Украйна, като има подписани договори с фирми от тези страни.
През февруари от компанията обявиха, че преговарят с Европейската банка за възстановяване и развитие за финансиране на строеж на нов завод за хартия. Според Красимир Дачев инвестицията ще бъде на стойност 160-200 млн. евро. Новият завод трябва да започне работа през следващата година, а вече се обмислят и инвестиции в съседните държави.


В момента тече обновяване на мощностите във вече съществуващото производство. Стойността на модернизацията е на стойност за близо 120 млн. евро, за което компанията получи сертификат за инвеститор от първи клас. В началото на януари с пускане на нови мощности за производство капацитетът на завода е увеличен тройно до 150 хил. тона. До есента на тази година трябва да приключи и втората част на инвестицията - ще бъде пусната собствена турбина, с която разходите за енергия трябва да намалеят, освен това ще се направят и вложения, свързани с екологията. В началото на тази година капиталът на компанията беше увеличен от 6.658 млн. лв. до близо 31.755 млн. лв., като освен средствата от пазара за проектите си "Свилоза" използва и заем от 28 млн. евро от ЕБВР и Нордик инвест банк.Основната дейност на "Свилоза" е производството на целулоза за хартия. Допреди няколко години компанията е произвеждала и вискозна коприна, но производството става губещо и заводът, осъществяващ тази дейност - "Свилоза-ЗИК", е продаден през 2006 г., след като преди това е отделен от групата. Преди няколко седмици италианският предприемач Едоардо Миролио обявиха, че купува "Свилоза-ЗИК" и ще инвестира в него 20 млн. евро. Миролио притежава у нас няколко текстилни компании.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK