"Екопиле" изгражда птицекланица край Варна

Компанията "Екопиле" започна изграждането на кланица и завод за преработка на бели пилешки меса край варненското село Игнатиево. Това съобщи търговският директор на дружеството Димитър Йовев. Инвестицията в новия комплекс ще надхвърли 10 млн. евро, уточни той. Половината от сумата е осигурена от програма САПАРД на ЕС.


"Кланицата трябва да започне работа в началото на 2008 г. каза Йовев. Инсталацията ще позволява обработването на 6000 пилета на час, или 12 000 т годишно." Според търговския директор на "Екопиле" технологията, по която ще работи бъдещото предприятие, ще покрие напълно изискванията на ЕС за работа в този сектор на хранителната индустрия.


Проект на "Екопиле" е и фермата за кокошки носачки във варненското село Баново. Тя ще бъде готова в началото на септември и ще е оборудвана с люпилня, доставена от шведската компания "Линко", уточни Йовев. Там всеки месец ще бъдат произвеждане около 2 млн. пилета за угоителните ферми. Същата компания ще бъде доставчик и на оборудването на строящия се в момент завод за добив на бяло пилешко месо край Игнатиево. По думите на Йовев той ще разполага с най-модерната у нас охладителна система, позволяваща съхранението на прясното месо за срок до 12 дни, което ще осигури и износ на продукцията за отдалечени пазари. Кланицата ще разполага с логистичен и транспортен център, както и с цех за производство на полуфабрикати.


Качеството на птичето месо, което "Екопиле" ще произвежда в комплекса, ще бъде гарантирано и от затворения цикъл на производството. Компанията разполага с 20 хил. дка обработваеми терени в землищата на общините Вълчи Дол и Аксаково. "Ние сами произвеждаме зърнените култури, които са ни необходими, каза Димитър Йовев. Специалните фуражи се произвеждат в цеха "Птицеком" край Девня." Той бе пуснат в производство през миналата година и произвежда фуражи под контрола на собствена специализирана лаборатория. Угояването на пилетата се извършва в две ферми край Девня и с. Белоградец.


Собственик на компанията е акционерното дружество Пи Ен Джи. Освен в споменатите производства то е мажоритарен собственик в още единадесет компании, сред които "Инжстройпроект", "Пътни строежи – Варна", "Стили чикън", "Агрия стили" и др.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на kami todorova
    *****
    Неутрално

    радвамсе 4е работя в тази фирма

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK