"Елаците мед" получи разрешение за търсене на злато

Правителството разреши в четвъртък на "Елаците мед" да търси и проучва находище за добив на злато, сребро и мед, край Етрополе, съобщи правителствената информационна служба. Разрешението е за площ от близо 15 кв. километра в местността "Елаците - Пирана" в Стара планина. Срокът на разрешителното е 3 години. Компанията ще инвестира в проучването на находището 426 хил. долара, се казва в правителственото съобщение.


Общините Стамболийски и Перущица ще получават по 15 процента от концесионното възнаграждение при добива на баластра от


находище "Елаците". То е в землището на село Йоаким Груево, община Пещера. Площта му е над 493 хил. кв.м. Министерският съвет определи за концесионер "Пътинженеринг" ЕООД - Пловдив. Срокът на договора е 25 години. Минималната инвестиционна програма на дружеството е за 280 хил. лв. Очакваният средногодишен добив от кариерата е 75 287 куб.м фракции.


Кабинетът разреши още на "Геопроучване АВ" ООД - Ямбол да продължи изпълнението на концесията за добив на варовици от находище "Големият кайряк", община Тунджа. Дружеството е правоприемник на концесионера "Геоинвест инженеринг". Планираните инвестиции за периода на концесията са 474 хил.лв., а средногодишната производителност на суровина е 70 хил. куб.м.По програмата "Джаспърс" през тази година ще се подпомагат проекти в транспорта и околната среда, реши кабинетът. Сред включените са водните проекти на Враца и Габрово, модернизацията на жп линиите София - Драгоман, София - Перник - Радомир, София - Пловдив и др. Инициативата "Джаспърс" е инструмент за подготовка на големи инфраструктурни обекти в страните - членки на ЕС, които получават след това финансиране от еврофондовете.

Ключови думи към статията:

Още от Компании

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK