Противоречиви доклади анализират концесията на "Дънди"

Икономическото министерство подкрепя канадците

Драмата с концесията на канадската "Дънди прешъс металс" у нас се задълбочи, след като наяве излязоха два коренно различни и противоречащи си ведомствени анализа за икономическата ефективност на концесията на златната мина "Челопеч". В продължение на две години канадската компанията и държавата не могат да постигнат споразумение за златната концесия в Челопеч и Крумовград. В експертния анализ на Министерството на околната среда и водите се посочват огромни загуби от над 1.3 млрд. лв., които търпи държавата поради прекалено ниските отчисления, които се плащат. В петък обаче беше разпространен и доклад на Министерството на икономиката и енергетиката, според който интересът на държавата в концесията е защитен. Икономическият министър в оставка Румен Овчаров е дал на канадците доклада, който е за служебно ползване.


Анализът на Министерството на околната среда и водите твърди, че от находището може да се спечелят 5-6 млрд. долара, но той е направен по непрофесионална методика, посочи Алекс Нестор, мениджър в концесионера. Според него в анализа на МОСВ се използва погрешна методология, при която не се взима предвид цена на металите от авторитетен източник и не се отчита загубата на суровините при металургичните процеси. В този на "Евро про консулт" за изпълнението на концесионния договор за находище "Челопеч", изготвен от Министерството на икономиката и енергетиката, се посочва, че платеното възнаграждение на държавата за 2006 г. е 9 млн. лв., като може да се очакват концесионни плащания за оставащия период 51.7 млн. лв.


Концесионната такса на "Дънди" в момента е 1.5% от брутния добив на руда. Досега "Дънди" е направил две оферти към правителството. Едната е от август миналата година. В нея компанията предлага концесионното възнаграждение да стане 2.15% от 1.5%, като разликата да се разпределя между общините Чавдар и Челопеч. Освен това от "Дънди" са предложили създаването на доверителна сметка, средствата от която да се използват за намаляване на екологичния риск. В момента в тази сметка има 2.3 млн. долара. През март тази година идва второто предложение на канадците. То е да се отделят 2% от нетните приходи от продажби във фонд, който ще финансира инфраструктурни проекти в България. Преди няколко дни екоминистерството поиска 15% от приходите от злато да отиват за държавата. Министерският съвет трябва да се произнесе по договора и искането на "Дънди". Концесионно възнаграждение 15% е прекалено високо - няма такова друго в света, посочи Нестор. В Румъния процентът е 2 на сто, а в Гърция - 3 на сто. Изпратено е писмо от Овчаров до Станишев, в което се посочва позицията на министерството спрямо казуса "Дънди", както и писмо, в което се посочват ползите за бюджета от златната мина, каза още Алекс Нестор. От пресцентъра на МИЕ потвърдиха за такова писмо.


В началото на месеца "Дънди" внесе официална жалба срещу българското правителство в Брюксел заради забавянето на разрешителните за разширението на добива в златната мина "Челопеч" и за разработването на златното находище Ада тепе край Крумовград. "Дънди" иска от Брюксел да окаже натиск върху България по повод отказа на министъра на околната среда Джевдет Чакъров в продължение на две години да издаде разрешение за работа на две мини за добив на злато.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Sarditko-Petko
    *****
    Любопитно

    Като не ги кефи БГ тия от "Дънди" и като "все на загуба работят" - що чинят още тук, ами не си вземат партакешите и - друма?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK