Централите "Марица-изток" 2 и 3 получават до 5 месеца отсрочка за сероочистките

Срокът, за който ТЕЦ "Марица-изток" 3 ще може да работи, без да е изпълнил условията на комплексното си разрешително, едва ли ще е по-дълъг от края на март 2008 г. Това каза в сряда зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев при връчването на 10 такива разрешителни. Още толкова компании получиха отказ.


Вероятно същият краен срок би ще получи "Марица-изток" 2, допълни Георгиев. И двете централи имат разрешително, но се бавят с изграждането на сероочистки, заради което им беше забранено да работят на пълна мощност, за да не надвишават еконормите. От ноември, когато изтича срокът за получаване на комплексни разрешителни, те ще работят, но ще плащат санкции. За неизпълнение на условията в разрешителното досега "Марица-изток" 2 е била глобявана два пъти с 50 хил. лв. и веднъж с 10 хил. лв., а "Марица-изток" 3 - веднъж с максималната глоба от 100 хил. лв., три пъти с 50 хил. лв и с 20 хил. лв. ежемесечно за замърсяване на въздуха. Ако "Кремиковци" АД не успее да получи разрешително до ноември, освен санкции може да има частично спиране на инсталациите, каза зам.-министърът.


Комплексни разрешителни в сряда получиха "Прогрес" - Стара Загора, "Вратица" - Враца, заводът за хартия в Белово, акумулаторният "Елхим Искра", "Полихром ПОАП", "София мед", ТЕЦ "Ямболен", "Старт" - Добрич, и "Ремотекс Раднево". Отказите бяха за "Свинекомплекс - Стамболово", ЕТ "Димитър Терзиев" - Коиловци, "Бояна" - Гривица, "Каламица", "АВЕС-94", "Старт Иван Йорданов", "Тайфун-БГ", "ДАН-2000", "Консорциум екологичен завод" и регионалното депо за отпадъци за Габрово и Трявна, което е в проект. Причината за отказа за депото е, че не са спазили нормите за заустване на отпадните води, обясни Георгиев. Проектът трябва да получи комплексно разрешително, за да му бъде издадено разрешение за строеж.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK