Мини "Марица-изток" и RWE се отказват от споразумението за новата мощност

Мини "Марица-изток" обмислят да се оттеглят от подписаното преди месец споразумение за създаване на смесено дружество за изграждане на новата 600 мВт мощност в комплекса с германската компания RWE, съобщиха източници от дружеството.


Причината за прекратяване на споразумението е, че има конфликт на интереси, защото мините ще проведат процедурата по избора на инвеститора в новата мощност, но в същото време са обвързани с един от кандидатите. Споразумението предвижда да бъде създадено смесено дружество за строителството на новата мощност и да си сътрудничат в проучването на нови технологии за изгаряне на въглищата. Освен германската компания кандидати да изграждат новата мощност са италианската "Енел", американската Ей И ЕС, "Брикел" заедно с ЧЕЗ и германската компания Е.ON.


Най-напреднал е проектът на "Енел", който очаква екологична оценка. Преди седмица правителството реши да обяви новата централа като обект с национално значение и да възложи на министъра на икономиката и енергетиката да проведе конкурса за избора на инвеститор, който да изгради и експлоатира новата мощност, като сключи договор за изкупуване на въглищата от мините. В правителственото решение се посочва още, че основни критерии за избора са изпълнението на екоизискванията и по-високата ефективност на новата централа.
Мините ще проведат процедурата и затова предлагам на министъра на икономиката и енергетиката да изпрати писмо, в което да им препоръча да обмислят възможността за прекратяване на всякакво сътрудничество с германската компания, коментира зам.-министърът на икономиката и енергетиката Галя Тошева. Тя обясни, че желанието на министерството е да бъде проведена прозрачна и конкурентна процедура за избор на инвеститор, като бъде създадена междуведомствена работна група с участието на НЕК и ДКЕВР за избора на инвеститор.


През следващата седмица ще обявим решението да се оттеглим от споразумението заради конфликт на интереси, потвърдиха от "Минната компания". Дружеството беше създадено преди няколко години във връзка с приватизацията, която не се случи. В него RWE държи мажоритарния пакет. Според различни източници решението на мините за оттегляне от споразумението е взето след появилите се слухове, че част от кандидатите ще оспорят решението на правителството.


Самата процедурата за избор на инвеститор изглежда странна, коментират експерти. Правителствените юристи са отхвърлили предложението процедурата да бъде проведена от икономическото министерство, защото няма правно основание. Ако бъде обявен конкурс, той трябва да бъде проведен от ДКЕВР при доказване на недостиг на мощности по списък, одобрен от правителството. Те смятат, че енергийният закон и Законът за устройство на територията изискват решение за определяне на обектите с национално значение. Този списък се определя от министъра на икономиката и енергетиката.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK