Община Трявна купува имоти на фалиралата "Трема"

Община Трявна купува имоти на обявеното в несъстоятелност бившe военно предприятие "Трема". На свое заседание съветници приеха предложението за сключване на договор за придобиване терени и сгради в обособена част "Неоперативно и гражданско производство" на стойност 782 хил. лв. В началото на март общинският съвет даде съгласието си за придобиването на земи, сгради, машини и съоръжения на обща стойност 1.332 млн. лв. чрез процедура по пряко договаряне по реда на Търговския закон. Предварителният договор беше сключен следващия месец, като по него страни бяха "Трема" АД в качеството на продавач, община Трявна - купувач на недвижимите имоти, и ЮМТ ЕООД - купувач на движимата собственост в размер на 568 хил. лв.


Финансовият ресурс ще бъде осигурен от общинския бюджет. Съветниците вече са одобрили предложената промяна в списъка с капиталовите разходи. Основната част от парите ще бъдат заделени от целево финансиране от Министерството на финансите, предвидено за ремонт и изграждане на пътища, както и от собствени бюджетни средства от продадени активи. Средствата ще бъдат възстановени от бъдещи приходи от продажбата на общинска собственост.


Чрез придобиването на тези терени община Трявна ще може да изпълни градоустройствения план, който предвижда върху част от тях да бъдат изградени пазар за зеленчуци и промишлени стоки, занаятчийски работилници, ресторанти и офиси. Според кмета на града инж. Стефан Данаилов сделката ще има и социален ефект, тъй като ще спомогне за покриването на задълженията към работниците и служителите на "Трема" АД, които надхвърлят 1.5 млн. лв. За периода 2001 - 2006 г. дължимите трудови възнаграждения са около 600 хил. лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK