"Апис" води преговори за продажба

Сигурен кандидат за покупка е конкурентната компания "Лакорда"

Един от лидерите на пазара на правноинформационни системи в България - "Апис", води разговори за продажба на бизнеса си, научи "Дневник". Информацията потвърди и собственикът й Васил Христович. Водим разговори за продажба, но те са конфиденциални, защото все още са във фазата на обсъждане, каза той, без да посочи имена на компании, с които преговаря. Той допълни, че преговорите с холандската компания "Уолтър Скувър" преди две години вече са затворена страница. "Предложиха да купят 80% от бизнеса ни, а след две години да изкупят всичко. Искаха целия български пазар. Преговаряха и със "Сиела", но преговорите там също се провалиха", каза Христович.


Явен кандидат да изкупи бизнеса на "Апис" е бившият съдружник на Христович и някогашен негов главен програмист Горан Горанов. Преди година той се отдели от "Апис" и създаде компанията "Лакорда", която се превърна в новия играч на пазара на правен софтуер. През април Горанов предложи на Христович за изкупи дяловете и активите на шестте дружества на "Апис".


"Предложението ни е добро. То е извън емоционалните спорове и неразбирателството между нас. Не сме предлагали цена, защото нямаме точна оценка за бизнеса на "Апис" в момента. Но става дума за сделка за милиони левове", каза Горанов. Той допълни, че през април са били готови да платят добре, но с течение на времето цената на "Апис" пада, защото оборотът и печалбата на компанията намаляват. От "Апис" все още не са да дали отговор на офертата на Горанов, който смята, че съдружниците още нямали единно становище.
"Преди няколко месеца получих едно много смешно писмо. Пуснах го до всички съдружници, но никой не го прие насериозно. Горанов не може да управлява бизнеса, който открадна от нас, а иска и нашия да купи", заяви Христович. Той твърди, че останалите съсобственици мислят като него. На въпроса би ли приел сериозна оферта Христович отговори, че сериозен купувач означава инвеститор и с него би говорил.


"Трудно ще се получи сделка между "Апис" и "Лакорда", каза директорът на "Правни системи" Бойчо Георгиев от другия голям играч на пазара на правноинформационни системи "Сиела". Причина за това е ожесточеният съдебен спор между Христович и Горанов (водят над 10 дела), както и трупаните с годините лични отношения. "Горанов трябва да предложи 150% от исканата сума, за да се замислят от "Апис", коментира още той.


От "Сиела" казаха, че биха обмислили покупката на "Апис". Досега двете компании обаче не са имали сериозни разговори за това. "Не очакваме, че това ще стане, а и не искаме да излезем с оферта над пазарната. В българския бизнес отношенията са доста персонифицирани", обясни Георгиев. Той припомни още, че сделките за окрупняване се следят от Комисията за защита на конкуренцията, а "Сиела" и "Апис" заедно държат над 80-90% от пазара.


Въпреки че според другите участници на пазара през последната година "Апис" изгуби немалка част от пазара си, от "Сиела" смятат, че компанията представлявала интерес както за локални компании като тях и "Лакорда", така и за външен инвеститор, който би искал да купи наложена марка.


"Мисля, че в момента няма интерес към сделки. Пазарът в България е силно конкурентен и който и голям инвеститор да дойде, ще трябва да се справи най-напред с конкуренцията, т.е. да се опита за изкупи всички фирми. На този пазар могат да работят максимум две фирми", смята Бойчо Георгиев. По оценка на самите компании за правен софтуер годишният оборот на целия български пазар е около 12-15 млн. лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK