Бьорголфсон запазва близо 3% от БТК

Българска телекомуникационна компания (БТК) е продадена в деня, когато исландецът Тор Бьорголфсон е упражнил опцията си да придобие 100% от "Вива венчърс", съобщиха източници, запознати със сделката. Процесът по придобиването на "Вива" и прехвърлянето на дела й в БТК са станали едновременно в съответния ред, казаха те.


В петък Комисията за финансов надзор (КФН) обяви, че ще направи проверка именно на процеса на продажбата на БТК и по-конкретно дали не е имало пропуснато задължение за отправяне на търгово предложение към миноритарните акционери на телекома, което би възникнало в зависимост от това кога е упражнена опцията. По закон, ако едно лице придобие повече от 50% в публична компания, в 14-дневен срок трябва или да падне под този процент, или да отправи такова предложение към останалите акционери.


Целта на търговото е да защити правата на миноритарните акционери, а в случая, ако придобиването на "Вива" и продажбата на БТК са станали едновременно, няма задължения за "Новатор" да отправи търгово предложение. Такова в момента се чака от купувача на БТК - подразделение на американския застраховател AIG - AIG Global investment Group, чрез дъщерните му дружества AIG Capital Partners и "НЕФ телеком България". Крайният срок за него изтича в началото на септември.
В писмото си до представителите на Бьорголфсон по случай проверката финансовият надзор пита именно как е упражнена тя и как "Вива" е прехвърлила дела си в телекома на AIG. Дружеството на Бьорголфсон "Новатор телеком България" придоби за 600 млн. евро в началото на 2006 г. опция да изкупи изцяло дяловете на "Вива венчърс".


"Новатор" упражни опцията си и продаде дяловете на "Вива" в БТК на "НЕФ телеком България". От своя страна "НЕФ телеком България" купи този дял от 65% и още 25% от миноритарни акционери за около 2.8 млрд. лв. на 17 август 2007 г.


Продавачи на миноритарното участие са "Ландсбанки Люксембург" (Landsbanki Luhembourg), прехвърлила дял от 15.74%, и Барклис банк (Barclays bank) с 9.26%, показват данните от седмичния бюлетин на Централния депозитар (ЦД). "Ландсбанки Люксембург" запазва за момента 2.79% от БТК според данните на ЦД, с което Бьорголфсон остава с малък непряк дял, тъй като компании на исландския милиардер контролират дружеството.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK