Аладин Харфан: След няколко години може да продадем марката "Елит"

Собственик на компанията "Аладин"

Аладин Харфан

© Юлия Лазарова

Аладин ХарфанАладин Харфан е роден в Дамаск, Сирия. Избира България за втора родина, докато неговите близки живеят в САЩ. Дразни се, когато журналистите го представят като сирийски бизнесмен. Имам българско гражданство от 2004 г. и се гордея с него, казва Харфан. Освен това основната ми дейност е тук. Бизнесът му в България е разнопосочен, а плановете му са големи. Подпомагал е Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Великотърновския. Безвъзмездно е облагородил и пространството около джамията в София.


Защо решихте да инвестирате в България? Колко средства сте вложили досега?


- В България съм от 1991 г. Работихме като търговска фирма до 1999 г. След това разделих дейността си. В момента имам 17 компании, които се занимават с различните бизнес дейности - медицина, строителство, търговия, производство на техника под марката "Елит", верига магазини за черна и бяла техника, ресторантьорство, транспортни услуги.
Дейността ни сега е много по-различна в сравнение с началото на 90-те години, когато нямаше такъв пазар. Когато стъпих в България, страната нямаше възможностите, които има сега. Днес страната е член на Европейския съюз и се развива успешно. В момента тук печеля най-много от моя бизнес, който през годините се разрасна.


Досега съм инвестирал около 100 млн. лв. в България. Намеренията ми са през следващите три години да инвестирам още 200 млн. лв. За тази година очаквам общо оборотът на всичките фирми да достигне 100 млн. лв., което ще бъде ръст от 15% спрямо миналата година.


Къде в чужбина имате бизнес?


- Имам няколко компании зад граница. Наскоро закрих фирмата си в Сирия, но имам други две, които работят успешно в Дубай. Едната компания е за интернет услуги. Обслужваме медийно общината на Дубай и летището. Другата е търговска фирма.


Ще развивате ли бизнеса с производство на техника с марката "Елит"?


- Марката "Елит" е разделена на две направления. Едното е фабриката в Стара Загора, която произвежда електроуредите, чиито потребители са хората със средни и по-ниски доходи. Другото направление е компанията, която се занимава с развитието на търговската марка "Елит". В момента увеличавам капацитета на производството на техниката "Елит" в Стара Загора. Ръстът е 30 на сто в сравнение с миналата година. Нови мощности засега не предвиждам да се строят. Общо инвестицията ни възлиза на около 13 млн. лв.


Що се отнася до налагането на търговската марка "Елит", в момента сме изцяло отдадени на разширяването на бизнеса зад граница. Вече имаме свои представителства и стъпихме на пазарите в Румъния, Сърбия и Украйна. Предстои ни навлизане в Унгария. Целта ни е да се наложим на тези пазари, да се стабилизират продажбите ни, да регистрираме оборот и печалби. Това ще повиши цената на "Елит". Едва тогава можем да мислим за продажба на този бизнес. Това може да се случи най-рано след две-три години.


Ще откривате ли нови магазини за черна и бяла техника "Техноцентър Елит"?


- Към момента имаме пет магазина в страната. Те са в София, Русе, Видин, Пловдив и Търговище. Неотдавна продадохме хипермаркета си в Плевен, който носеше старото име на фирмата "Технолукс". През последните две години не сме инвестирали средства в нови магазини в страната, защото преструктурираме бизнеса си. За нас беше важно да наложим и да утвърдим марката "Елит" в чужбина. В момента разширяваме пазарите в чужбина и затова не сме откривали нови магазини в България, но това ще се случи през следващите години. Оборотът за миналата година на "Елит" беше 40 млн. лв. За тази година очакваме той да достигне около 50 млн. лв.


Какви са плановете ви в строителния бизнес?


- Изграждаме два логистични центъра край София. Този в Требич вече е готов. Инвестицията в него възлиза на около 4 млн. лв. Той разполага с модерна складова база. Предстои да започне строителството на втория логистичен център край Костинброд. В момента върви проектирането му. Планираната разгъната застроена площ е близо 12 хиляди кв.м. Инвестицията ще възлезе на над 7 млн. лв.


Новото ни направление е изграждането на търговски центрове. В момента се проектира първият в Плевен, а през 2008 г. ще започне и строежът на мола в Кърджали. Следващата ни цел е Благоевград. Това са градове с потенциал за развитие. Имаме интерес към градовете с население над 70 хил. души, което заедно с околните населени места на час път от областния център да достига до 200 хил. души. Целта ни е да сме първи в тези градове. В бизнеса първият винаги печели. Освен това опитът ми показва, че по-лесно се работи с общинската администрация в по-малките градове.
Предвиждате ли, след като построите моловете, да ги продадете, така както се случи със софийските?


- Това е тенденцията на пазара в момента и ние не правим изключение от нея. Целта ни е да построим първи обектите в тези градове. След като ги напълним с наематели, тогава вече можем да мислим за продажба. Моята работа е да предложа на фондовете работещ и печеливш бизнес.


Ще разширявате ли клиниките "Медстом"?


- Първата и засега единствена здравна клиника "Медстом" работи от 4 години. Тя се намира в центъра на София, на ъгъла на бул. "Дондуков" и ул. "Раковски". Направената инвестиция възлиза на около 1.2 млн. лв. Първите две години беше много тежко и трудно, работехме на загуба, но вече натрупахме опит в управлението на такава специфична дейност и мислим за разширяване. Благодарение на професионализма и упоритостта на мениджъра на клиниката за последните 18 месеца сме на печалба. През есента ще започнем строежа на нов голям център в София, който ще се състои от две части. В едната ще се помещава вторият център "Медстом", а другата ще предлага офис помещения. В тази сграда ще вложим около 4 млн. лв.


Какво става с веригата ви от заведения за бързо хранене?


- Компанията, която се занимава с тази дейност, се казва "Аладин дюнер". Имаме около 50 обекта в страната във всички големи градове. Заведенията ни за продажба на дюнери са отделно от тези за пица. Месечното ни потребление на пилешко месо е 300 тона. Поради тази причина планираме разширяване на базите ни в село Цалапица и в град Съединение, Пловдивско. В Съединение в момента инвестираме около 3 млн. лв. в цех за разфасовка на пилешко и телешко месо. Базата ни се простира на около 23 дка площ. В Цалапица пък е фурната, където произвеждаме питките за дюнерите. Предвиждаме между двете населени места да направим птицеферма. Радваме се, че даваме работа на местните хора. Във всичките ми фирми в момента работят над 1300 души.


Имате ли намерение да разширявате дейността си у нас с друг вид бизнес? - Нямам такива планове. Напротив, в бъдеще планирам да остана само с една дейност, която да ми доставя удоволствие и да е тази, с която най-добре се справям и управлявам. Всички строителни фирми и всички инвестиции в недвижими имоти до момента са успешни не защото са били най-добрите, а поради липсата на такива компании на пазара през 2000 г. Оттогава "Аладин билдинг" е била изпълнител на редица строителни обекти основно в София. Отделно имаме реализирани собствени проекти. Седем жилищни комплекса са завършени. В момента изграждаме други пет жилищни сгради.


Каква е вашата прогноза - ще растат ли цените на жилищата у нас?


- Виждам, че в медиите има тенденция да се пише, че се очаква цените да паднат. Моята прогноза обаче е, че те ще се вдигат. Действително анализатори говорят за прегряване на пазара и предвещават срив в цените заради кризата с ипотеките в САЩ, но пазарът в България е много по-различен. В Америка цените падат от 7000 долара за квадратен метър на 4000 - 5000 долара, докато в България цените са 500 600 евро. Работната ръка, цената на земята и строителните материали все още са много евтини и тепърва предстои да поскъпват. Това са трите най-големи фактора в строителството. В последните години наблюдаваме поскъпване на терените и на заплащането в строителството. Така че няма как новите жилища да бъдат по-евтини.Ако преди две години стойността на строителството на една сграда беше 250 - 300 евро на квадрат, то сега е 400 - 450 евро. Догодина ще има ново увеличение. Всички тези фактори неминуемо ще доведат до повишаване цените на жилищата. Всички знаем, че след влизането ни в Европейския съюз се повишиха изискванията и към самите строителни фирми. Бизнесът все повече излиза на светло. Почти няма работници по обектите, които да не са снабдени със специално облекло или да работят без трудов договор. Повишава се и качеството на използваните материали, така че няма как цените да вървят надолу.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сезам, отвори се.
  Сезам, отвори се.
  Рейтинг: Неутрално

  Аладин да си прави дюнерите и да не дава прогнози за цените на имотите. И той знае, че ще падат, но е заитересован да говори друго.

 2. 2 Профил на Директора
  Директора
  Рейтинг: Неутрално

  Всеки е свободен да изказва мнението си. А ти, Сезаме, защо реагираш така остро? Продаде си апартаментчето и сега си скубеш косите ли? Човека може - говори. Ти като не можеш , сега да млъкнем всички ли? Даже се е аргументирал, и то чудесно според мен.

 3. 3 Профил на предриемач
  предриемач
  Рейтинг: Любопитно

  Аз пък мисля, че е прав за цените. Колкото и да ни е неприятно - това ни чака. А и като гледам дюнерите са му последната грижа

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 5. 5 Профил на kotakaa
  kotakaa
  Рейтинг: Неутрално

  Работих за този 6ебек 4 месеца да заете фирмата му за пица и дионер е голяма ебалница от 2 месеца си 4акам полседната заплата и о6те я няма !!!

 6. 6 Профил на kotakaa
  kotakaa
  Рейтинг: Неутрално
 7. 7 Профил на memito2
  memito2
  Рейтинг: Весело

  аз работя от 8 месеца в Аладин в гр Казанлък и сам доволен от 6ефа ми и от парите

 8. 8 Профил на Бай Стоен
  Бай Стоен
  Рейтинг: 491 Гневно

  Оня ден ядох фалафел от Аладин в един от обектите им на Главната в Пловдив. Голяма грешка. Дюнерджията си барна няколко пъти топките и след това почна да ми прави фалафела. Вероятно преди това е пикал и не си е мил ръцете.
  Вече никога няма да ям нещо от Аладин.

  st-impex.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK