"Газпромнефт" обяви неочакван спад в приходите

Ниските цени на петрола в началото на годината се отразиха негативно на печалбата на "Газпромнефт", съобщи Ройтерс. Компанията публикува отчет за полугодието според изискванията на американските стандарти (GAAP).


Според отчета за полугодието нефтеният бизнес на "Газпром" е намалил приходите си с 8.7 процента спрямо същия период за миналата година до 9.24 млрд. долара. Нетната печалба обаче има леко увеличение от 3.9 на сто до 1.86 млрд. долара.


През периода компанията е увеличила добивите си с 1.4% до 16.35 млн. тона. Рафинираният нефт е бил със 17.2 на сто повече.
Говорител на компанията обяви, че "Газпромнефт" е намалил износа си поради неблагоприятните цени на петрола и е пренасочил по-големи количества нефт към руските рафинерии.


Представянето на компанията се размина с очакванията на анализаторите. Експертите от "Ренесанс кепитъл" (Renaissance Capital) очакваха ръст на приходите от 3.9 процента.


Руската инвестиционна компания "Тройка диалог" очаква до края на годината "Газпромнефт" да има приходи от 20.8 млрд. долара и оперативна печалба от 5.2 млрд. долара. Очакваната нетна печалба за цялата година е 3.38 млрд. долара.


Президентът на компанията Александър Дюков обяви, че очаква до края на годината да подобри постиженията от 2006 г.


През последния период "Газпромнефт" е увеличил четири пъти краткосрочните си задължения до около 2.29 млрд. долара. Одитор на отчета е "ПрайсуотърхаусКупърс" (PwC).


От дружеството обявиха още, че са увеличили дела си в "Северна тайга Нефтегаз" до 75 на сто. Дружеството е създадено съвместно с "Шеврон" с цел нови открития в нефтодобива.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK