"Химимпорт" губи сделката за "Слатина Булгарплод"

Две компании наддаваха за тържището в София при начална цена от 75 млн. лв.

Част от 270-те декара терени на тържището ще бъдат застроени с жилищни и бизнес сгради след време

© Юлия Лазарова

Част от 270-те декара терени на тържището ще бъдат застроени с жилищни и бизнес сгради след време"Химимпорт финанси" и консорциум "Слатина Булгарплод" са единствените компании, които са подали оферти за покупката на най-голямото тържище на Балканите "Слатина Булгарплод", научи "Дневник" от Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП). Общо 18 компании и физически лица, по-голямата част от които в сектора на недвижимите имоти, купиха тръжни документи. В петък се очаква надзорният съвет на агенцията да одобри победителя в конкурса. Предложението на комисията е това да бъде специално създаденият за приватизацията на общинската фирма консорциум, казаха членове на конкурсната комисия. Причината е, че обединението е дало малко по-висока оферта от тази на "Химимпорт", а цената е била определяща при избора на победител. Исканата минимална сума беше 75 млн. лв. за 100% от капитала на общинското дружество.


Няма публична информация кой стои зад консорциума. Неофициално общинари коментираха, че зад него са хора от бившата групировка ВИС, известни в публичното пространство като Къро и Таки, и общински съветници. От СОАП обещаха да дадат повече информация за участниците и цената по най-голямата като стойност приватизационна сделка в историята на Столична община до в петък.


Експерти в бранша, сред които бившият шеф на общинското дружеството Александър Йоцев, определиха цената, на която се предлага тържището, като твърде висока. Според Йоцев общината бърза да продаде пазара като терен за застрояване. Изпълнителният директор на СОАП Иван Димитров обаче твърди, че в конкурсната документация е записано изискване за запазване на предмета на дейност на тържището от бъдещия купувач за срок от 15 години. В случай че новият собственик реши да промени предназначението, тогава той ще трябва да плати неустойка от 100% върху платената цена. Това ще бъде записано в приватизационния договор, каза Димитров.


Финансови експерти смятат, че при сегашните приходи от дейността на тържището цената трудно ще се изплати. Те предполагат, че сделката най-вероятно ще се финализира така, че на бъдещия собственик да се даде право да строи върху част от терените, като съществуващото тържище и част от базата се запазят. "Слатина Булгарплод" е създадено през 1991 г. и в момента е най-голямото сертифицирано тържище на Балканския полуостров. В активите на дружеството има около 270 дка терени в София. По данни на Столичната агенция за приватизация оборотът на тържището е около 2 млрд. лв. годишно. Финансовият му резултат за миналата година е счетоводна печалба от 387 хил. лв. при около 6.8 млн. лв. годишни приходи. Бъдещият собственик ще трябва да изплати и кредит от около 3 млн. лв. към Европейската банка за възстановяване и развитие.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK