"Фикосота" откри фабриката си за снаксове в Шумен

Компанията започва производството на вафли

Българската компания за перилни препарати, продукти за грижа за тялото и храни "Фикосота синтез" откри фабриката си за снаксове в Шумен с инвестиция от 8 млн. лв., съобщиха от дружеството в понеделник. Фабриката ще произвежда храни както за българския пазар, така и за страните от региона.


Проектът за новата фабрика е на "Фикосота синтез" и на дъщерната й компания "Итал фуудс", която е производител на брускетите "Марети" и на сухарите "Кубети". Докрая на годината предстоят да бъдат направени допълнителни инвестиции за пълното автоматизиране на фабриката, казаха от компанията. Така общите производствени звена на "Фикосота" стават шест и всичките от тях са в Шумен.


Компанията следва стратегията да налага собствени марки както на българския пазар, така и в страните от региона. "Динамичното ни развитие ще продължи и занапред, защото фирмата има ясна визия за нуждите на пазара", каза Мартин Каменски, който е управител на "Итал фуудс".
Сградата на фабриката заема площ 6500 кв.м и ще включва освен производствени зали още складове, сервизни помещения и офиси.


Новата фабрика ще има три линии, като една от тях ще се използва за производството на вафли. Това е първият продукт на компанията в категорията захарни изделия. Вафлата носи марката "Франка" и вече се тества на пазара. Плановете на компанията са докрая на годината да реализира производство от 25 хил. палета.


Около 30 на сто от производството на "Итал фуудс" е предназначено за българския пазар. Останалата продукция се реализира в страните от региона - Румъния (около 50%), Сърбия (10%), Македония (15%), Албания, Босна и Херцеговина (20%). Около 5% от продукцията се изнася за Средна Европа (Чехия, Словакия, Унгария).


"Фикосота" е една от водещите компании на българския пазар в производството на снаксове. Основен неин конкурент е "Чипита", която също пусна на пазара сходни продукти. Непряк конкурент са всички производители и вносители на чипсове като марките "Чио чипс", "Чипи чипс", "Рафълс", "Лейс".


Освен звеното за храни "Фикосота" се концентрира върху производството на почистващи препарати и продукти за грижа за тялото. Според предварителните очаквания през тази година компанията ще достигне оборот от 115 млн. лв., докато през миналата година продажбите й са 76 млн. лв. - увеличение от близо 60 на сто. През миналата година печалбата на компанията преди данъци, обезценки и амортизация е над 5 млн. лв., а през тази година се очаква да нарасне до 10-12 млн. лв., показват изчисленията на "Фикосота синтез". През тази година продажбите на кубети и брускети също бележат ръст и осигуряват на компанията пазарен дял съответно 5-8% брускетите и "Марето" и 15-18% - за сухарите "Марети".

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на вук
    *****
    Неутрално

    снаксове - това е двойно множество число. Ако искате англиска дума да оборудвате с множество число в българския образ, тогава е неизбежно да свързвате отвеният суфикс -ове с единичната форма на чуждицата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK