Доставчици оспорват нов търг за правен софтуер

"Апис" сезира антимонополната комисия

Компанията за правно-информационен софтуер "Апис" е сезирала в понеделник Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за решението на министъра на държавната администрация Николай Василев да открие търг за доставка на Справочна информационна система (СИС) за държавната администрация, съобщиха от фирмата. Процедурата беше обявена на 30 октомври, а оферти се подават до 10 декември. Доставката включва 2 хил. лиценза са сървъри и още 4250 - за персонални компютри за централната и местната власт, а срокът на ползването им е 4 години. Максималната й стойност е близо 3.5 млн. лв.


Новият търг трябва да реши проблема с изтичащия на 15 февруари и подписан през 2004 г. от бившия министър на държавната администрация Димитър Калчев договор. Тогава за доставчик беше избрана "Сиела". Конкурентът й "Апис" оспори избора й, но Върховният административен съд отсъди в нейна полза.


От "Апис" оспорват централизирания избор на доставчик, което ще наложи на държавната администрация да ползва точно определен продукт, без да е необходимо. Дори сега близо 40% от държавните институции предпочитат продуктите на "Апис", въпреки че предишното правителство даде централната доставка на "Сиела", каза президентът й Васил Христович. Според него Николай Василев нямал правомощия да извършва доставки за останалите ведомства и органите на местната власт, без да е оторизиран от Министерския съвет. Така новата процедура повтаряла порочния модел "Калчев" отпреди четири години. Законът за обществените поръчки е нарушен чрез "изземване на компетентност" от други възложители, твърдят още от "Апис". От компанията оспорват и доставката на правен софтуер за 600 училища, които са извън системата на държавната администрация. Според "Апис" някои от критериите в търга облагодетелстват "Сиела" и предопределят успеха й.
Не виждам изземване на функции от страна на министър Василев и нарушение на закона, защото държавната администрация обхваща местни и централни ведомства, което му дава право да обяви търг за всички държавни потребители. Колкото до училищата, те са бенефициент и по стария договор, каза юристът на МДААР Вера Митрева.


Възражения срещу новата процедура на ведомството на Николай Василев има и "Сиела". Търгът е "олекотен" като критерии и има опасност да го спечели току-що създадена компания - без опит, без сертификат за качество, без минимален оборот, но с много ниска оферта, каза изпълнителният директор на "Сиела" Веселин Тодоров. Той очаква цената на новата доставка да надхвърли 3.3 млн. лева, колкото е бил предишният търг. Старият търг беше за 35 хил. работни места, ако допуснем, че за 4 г. държавните служители са нараснали с около 20%, новите лицензи трябва да покрият около 40 хил. места, каза още Тодоров. До редакционното приключване на броя от най-младия участник на пазара - фирма "Лакорда", не коментираха търга.


"Сиела" ще съди Върховния касационен съд (ВКС) заради нарушение на договор за наем на книжарницата в Съдебната палата в София, обявиха от дружеството. Издателската фирма твърди, че въпреки че между нея и ВКС има договор за помещенията, на 15 октомври съдът е обявил процедура за отдаването им под наем. Освен това според "Сиела" критериите на новия конкурс са написани така, че на тях да отговаря единствено конкурентът им издателство "Сиби". Абсурдно е единствената фирма, оперирала в книжарницата през последните 8 години, да не може да покрие дори минималните изисквания, заявяват от "Сиела". От фирмата съобщиха, че освен съда ще сезират и Комисията за защита на конкуренцията. Точно такива факти в работата на съдебната система предизвикват основателните критики на ЕС, заявяват от дружеството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK