Два циментови завода може да спрат заради квотите

Цената на тока може да скочи двойно

Напълно възможно е два от общо петте циментови завода - в Димитровград и Плевен, да бъдат закрити, а цената на тока да се увеличи двойно, ако България не успее да предоговори с Европейската комисия (ЕК) нови обеми на парникови емисии за периода 2008 - 2012 г. Това стана ясно след среща на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров с представители на бизнеса. На нея беше обсъдена реакцията на България спрямо решението на ЕК от 26 октомври, с което квотата на България беше намалена с близо 40%. Последиците от тази промяна ще засегнат цялата българска индустрия, като сред най-потърпевшите ще се окажат енергетиката, металургията, химическата индустрия и целулозното производство.


Общата позиция на държавата и производителите трябва да бъде готова до 22 ноември. Тогава в Брюксел ще се проведе среща с експерти на ЕК, на която българската делегация ще представи възраженията си спрямо разпределението на квотите. Ако не постигнем преразглеждане на решението още по време на техническите консултации, ще започнем съдебна процедура срещу намаляването на квотите, обяви Чакъров.


Министърът ще продължи да лобира за преразглеждането и пред посланиците на страните от ЕС у нас. За днес вече е насрочена срещата му с френския посланик Етиен Монтен дьо Понсен. България ще разчита изключително много и на представителите на Дания, Холандия, Швеция, Австрия и Финландия, с които има общи проекти "Съвместно изпълнение" на Протокола от Киото.
Чакъров обясни, че България ще акцентира на факта, че при решението на ЕК за намаляване на квотите не е отчетено затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", което води до натоварване на другите мощности в енергетиката. Представителите на бизнеса акцентираха и върху факта, че разчетите в Брюксел са направени с прогнозен икономически растеж от 5.1%, докато заложеното от правителството за периода 2008 - 2012 г. е 6.7-6.8%. Друг аргумент в полза на българската индустрия е и фактът, че в момента предприятията работят със 70% от капацитета си.


За да се компенсира недостигът на квоти, ще трябва да бъдат купувани минимум 10 до 20 млн. т квоти годишно. В момента цената на 1 т на борсите се търгува срещу 23 евро, като в определени периоди цената им достига и до 30 евро на т. Това значи, че българската индустрия ще трябва да включи в себестойността на продукцията и в крайните продажни цени допълнителни над 700 млн. евро годишно, съобщи Димитър Бранков от Българската стопанска камара. По думите му сериозно ще се забави ръстът на БВП, а България е страната от ЕС с най-ниски стойности на глава от населението. Мнението на бизнеса е, че всичко това в макроикономически аспект ще има негативно отражение върху платежния и търговския баланс на страната, включително и върху стабилността на валутния борд.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK