Балканите ще привличат туристи от Азия с обща реклама

Обща туристическа реклама на Балканите, насочена към Китай, Виетнам, Индия, Япония и САЩ, ще бъде обсъдена по време на конгреса на Балканския алианс на хотелиерските асоциации (ВAHA) на 20 декември в Сараево. Тогава ще бъде сменено и председателството на Черна гора, като асоциацията ще се поеме от Босна и Херцеговина. Това съобщи председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин, който е един от инициаторите и учредителите на алианса. Организацията беше основана преди две години в Охрид.


"Готови сме да започнем общото туристическо представяне на региона. Имаме и подкрепата на Държавната агенция по туризъм", заяви Рагин. По думите му Балканите ще бъдат рекламирани първо с Тракия, историческите и архитектурните обекти на страните от римско-византийския период. Подготвят се общи турове - "По пътя на виното", "По пътя на траките", "По пътя на римското присъствие". Специален акцент ще бъде поставен върху балнеологията и СПА туризма. Над 150 млн. души сме на пазара на Балканите и той тепърва ще се развива, смята един от основните учредители на международната организация.


Много активни при предприемането на общите действия в туризма са сърбите, които лобират за България, каза Рагин. Според него отношенията между двете страни не са били по-добри от 50 години насам. В същото време обаче България е загубила от въвеждането на визовия режим от 1 януари тази година 50 хил. туристи и 250 млн. евро приходи само от Сърбия и Македония. Това представлява близо 72% спад на тези пазари в сравнение с миналата година. Заедно с външно министерство се търсят възможности за мултиплициране на гръцкия модел и за издаването на колективни визи за туристите от тези страни, посочи председателят на БХРА. Според него посолствата ни в Белград, Ниш, Битоля и Скопие трябва да се подсилят с кадри. Ако бяхме решили визовия проблем, през тази година можеше да отчетем 16% общ ръст на туристите и 20% на приходите, смята Рагин. "Европейският съюз е против облекчаването на визовия режим с тези страни, защото сме нова страна членка. Надяваме се през 2008 г. да има пробив на позицията ни и положителен отговор от Брюксел", заяви председателят на БХРА.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK