RTL ще купи руски кабелни телевизии

Германската медийна група RTL ще засили присъствието си на руския пазар, съобщи агенция "Интерфакс". Компанията ще стане собственик на няколко сателитни и кабелни телевизии заедно със своя регистриран в Люксембург партньор "Континентал файнанс груп", с който ще създадат общо дъщерно дружество. Двете предприятия ще придобият 50% от капитала на телевизионния оператор "Контент юниън", а като част от сделката "Континентал файнанс груп" ще прехвърли собствеността си върху четири кабелни телевизии на общото предприятие.


Условията на споразумението ще дадат възможност на германската медийна компания да управлява четири тематични кабелни телевизии, сред които са детски телевизионен канал и свързана със зоологията телевизия. Те се излъчват не само на територията на Русия, но също така и в Украйна, Беларус и Грузия, което осигурява на RTL много добри възможности за печалба от реклама, коментира пред "Интерфакс" изпълнителният директор на германското дружество Герхард Цайлер.


RTL присъства на руския пазар от 2005 г., когато придоби 30% от ефирната телевизия Ren TV. Поемането на контрола върху кабелните телевизии на "Континентал файнанс груп" е първата крачка на RTL на пазара за кабелни телевизии в Русия.
Кабелните телевизионни оператори реализират по-слаби приходи в сравнение с ефирните и сателитните телевизии. Въпреки това те са добра перспектива заради руския рекламен бизнес, който расте с динамични темпове. Освен че ще действа самостоятелно на пазара, дъщерното дружество ще осигурява и честоти за излъчване и на други телевизионни оператори. Все още не са изяснени финансови подробности около сделката.


Германската компания има амбиции да се настани трайно не само на руския, но и на турския пазар. RTL продължава да е един от основните претенденти за турската ATV, към която интерес проявяват други два турски оператора - "Нурол" и "Тюркоаз". Турската телевизионна компания се оценява от експертите на над 1 млрд. долара. RTL ще участва в наддаването, което ще започне в началото на декември, с няколко по-малки телевизионни оператора.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK