Индийските IT компании поглеждат към развиващите се пазари

Ипотечната криза и другите икономически проблеми на САЩ принуждават индийските компании за информационни технологии да се оттеглят от пазарите, които са източник на 50% от годишните им приходи, съобщи индийският ежедневник "Бизнес стандарт". Вместо това големите доставчици на информационни технологии се ориентират към пазарите в Африка, Югоизточна Азия и Южна Америка.


Последният пример за новата тенденция е сключеният от "Тата кънсълтинг сървисис" (Tata Consultancy Services) договор с мексиканския институт IMSS за 200 млн. долара - най-голямата сделка в историята на индийската компания. Звеното за информационни технологии на "Тата" вече стъпи и в страни от Южна Америка като Бразилия, където обслужва редица международни корпорации като ABN Amro. Латинска и Южна Америка получават все повече предпочитанията и на други индийски компании като "Инфосис".


САЩ все още е най-големият пазар за индийските разработчици на информационни технологии, но нарастващата несигурност около икономическата стабилност на страната накара компаниите да оттеглят инвестициите си от САЩ и да ги насочат към страни от целия свят, които досега не са попадали в инвестиционните им схеми. Освен в някои африкански страни предприятията поглеждат по-често и към пазарите от Южна Азия.


Повечето американски аналитици са на мнение, че американският бизнес ще направи сериозни промени в планираните за 2008 г. корпоративни бюджети. Според тях това се дължи основно на кризата във финансовата система и раздуването на инфлацията, които принуждават ръководителите да преразпределят разходите си за информационни системи и други технологии. За производствените компании рязкото поскъпване на петрола увеличава разходите по производство, докато за финансовия сектор проблемите идват от свързания с ипотечната криза хаос. Предприятията от двата сегмента са най-големите клиенти на индийските IT компании, а експертите прогнозират, че дружествата в други отрасли като транспорта и строителството също ще намалят разходите си за информационни технологии. Според Рос Тисновски от "Еверест рисърч инститют" - една от водещите консултантски агенции в областта на аутсорсинга - американските компании може дори напълно да замразят инвестициите си в разработката на софтуер за тяхната дейност, както и за поддръжката на информационните им системи. Това са най-често предлаганите от индийските IT компании услуги в САЩ.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK