Държавата не акредитира оценители на емисии

Бизнесът настоява да участва в преразпределението на квотите

Месец преди началото на 2008 г., когато българските компании ще могат да се включат в реалната търговия с квоти за емисии въглероден диоксид, в България няма нито един акредитиран оценител (верификатор) на доклади за емисии. Това стана ясно на среща между бизнеса и българския офис на "Лойдс реджистър" (Lloyd's Register Quality Assuarance). Компанията е първата, акредитирана във Великобритания, и има национални акредитации в 22 страни.


Според наредбата за изготвянето на докладите, без които операторите не могат да се включат в международната търговия с емисии, верификаторите трябва да бъдат акредитирани от Българската служба за акредитация (БСА). Това е записано в чл. 26 на разпоредбата, приета от кабинета на 19 януари 2007 г. Според документа верификаторите трябва да бъдат регистрирани по Търговския закон, а БСА трябва да води публичен регистър за тях. До момента обаче такъв регистър няма, нито е започната процедура по акредитация на верифициращите фирми. Освен "Лойдс реджистър" в България представителство имат още няколко чужди такива компании. Наредбите дават възможност на операторите да ползват оценители от чужбина, но това би увеличило разходите им по услугата.


По неофициална информация от службата по акредитация обяснили на компаниите, че няма да акредитират български верификатор, защото нямало изготвена методика. Идеята била само да се регистрират акредитациите на чуждите компании. Представители на службата отказаха да обяснят какви са причините за възникналия проблем. От екоминистерството също отказаха да вземат отношение по проблема, въпреки че регистърът на инсталациите, които ще търгуват с квоти, а също и разрешителните им се издават от Изпълнителната агенция по околна среда. Не е нужно да има регистър на верификаторите, ние ще проверяваме документите им при получаването на докладите за емисиите, обясни и.д. началникът на отдел "Разрешителни за търговия с емисии парникови газове" Марияна Петкова. Изпълнителната агенция по околна среда не е готова и с регистъра на инсталациите, чрез който българските компании реално ще се включат в световната търговия с емисии. Системата ще се тества през декември и се очаква да заработи до края на януари 2008 г. Докладите за емисиите за всяка изминала година пък трябва да бъдат изготвени до 31 март на следващата година, а разпределението на квотите става до 28 февруари за всяка текуща година.


Бизнесът да участват в преразпределението на квотите въглероден диоксид, настояха в сряда от Българската стопанска камара (БСК). Имаме готовност да предложим механизъм за разпределение на квотите по браншове и компании, тъй като сега те не са разпределени справедливо, а работата на администрацията е предпоставка за лобизъм и корупция, обясни председателят на БСК Божидар Данев. Бизнесът за пореден път представи аргументите си срещу решението на Европейската комисия от 26 октомври, с което българските квоти парникови емисии бяха намалени с 37%.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK