Гергов покани бившия кмет на Пловдив Иван Чомаков да оглави панаира

Промените в ръководството ще се гласуват на общото събрание на 11 декември

Иван Чомаков

© Красимир Юскеселиев

Иван ЧомаковМесец след като вече не е кмет на Пловдив, Иван Чомаков получи покана да оглави Международния панаир в Пловдив, съобщи "Дарик радио". Информацията беше потвърдена за "Дневник" от самия Чомаков. Поканата е дошла лично от изпълнителния директор на панаира Георги Гергов, който влезе в него именно заради партньорството си с общината, докато Чомаков беше кмет.


Имам предложение и мисля върху него, каза за "Дневник" Иван Чомаков. Решението трябва да бъде взето до 11 декември, когато ще се проведе извънредното общо събрание на панаира. Бившият градоначалник не отговори еднозначно дали ще приеме позицията. "Постът е престижен и е признание за мен", каза той.


Докато Чомаков беше кмет, общината в Пловдив създаде смесеното дружество "Пълдин туринвест" заедно с бизнесмена Георги Гергов, като целта на новото публично-частно партньорство беше да се реставрира и модернизира част от къщите в стария Пловдив. Частният инвеститор беше избран без конкурс, по предложение на самия Чомаков и с одобрението на стария вече общински съвет. По-късно пловдивският парламент реши да участва в раздържавяването на панаира именно чрез смесеното си дружество с Гергов.
Пловдивският бизнесмен още в началото на лятото обяви, че обмисля възможността да освободи поста на изпълнителен директор, за да може да има повече време за генералното управление на панаира.


До промени тогава обаче не се стигна. Те ще се случат след няколко дни на извънредното заседание на панаира. При една от промените настоящият зам.-министър на икономиката Явор Куюмджиев се очаква да замени предшественика си Корнелия Нинова в съвета на директорите на панаира. На заседанието Георги Гергов се готвеше да поиска още увеличение на капитала, промяна в устава и в предмета на дейност на панаира, както става ясно от съобщението за събранието в Държавен вестник. Ако капиталът бъде увеличен и държавата не участва пропорционално, тя ще загуби мажоритарния си дял, което от своя страна е незаконно, коментираха преди време юристи. Панаирът е в забранителния списък за приватизация и държавата не може да има под 51%, колкото са в момента. Освен това през миналата година правителството прие стратегия, според която панаирът не може да загуби мажоритарния си дял.


Въпреки че е записано в дневния ред на предстоящото общо събрание, Георги Гергов обясни наскоро, че няма да иска увеличение на капитала. "Публикуваният дневен ред е стандартен. Ще обсъждаме само смяната на членовете на борда на директорите", каза наскоро Гергов и добави "преписахме дневния ред от търговския закон".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK