КВС финализира сделката за СИБанк

Седмица, след като получи всички необходими разрешения от регулаторните органи, белгийската група КВС финализира сделката за придобиването на СИБанк. Това стана ясно в сряда, след като през фондовата борса мина пакет от 75% от капитала на купуваната институция. При кръстосана сделка бяха изтъргувани близо 5.3 млн. акции от банката при цена 110.34 лв. за лот, или около 577 млн. лв.


Пакетът е същият, за който през септември Цветелина Бориславова и инвестиционният фонд Novator, основан от исландския милиардер Тор Бьорголфсон, се споразумяха с КВС.


След неколкомесечни преговори белгийската група и акционерите на СИБанк подписаха споразумение за придобиването от KBC на 75% от капитала на СИБанк за 295 млн. евро.
Цветелина Бориславова, която преди сключването на договора с белгийците реално притежаваше 48.6% от СИБанк, запази 22.25% от дела си в банката. Официално Бориславова се водеше собственик на 24.3% от банката, но на практика нейният пакет беше двойно по-голям заради подписания договор за изкупуване на дяловете, които са собственост на основателя на банката и доскорошен прокурист в нея Светослав Божилов. В сряда Бориславова изкупи и последните 17.42% от акциите на Божилов.


По-рано през годината белгийската група стана собственик и на застрахователната компания ДЗИ. Чрез клоновата мрежа на ДЗИ и СИБанк белгийците ще могат да реализират концепцията си за банково застраховане (съвместно предлагане на услуги в банкирането, застраховането и управлението на активи и инвестиционни продукти), която развиват навсякъде в Централна и Източна Европа, а и в Белгия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK