"Евроком кабел" купува доставчика на сателитна телевизия ITV Partner

Сделката ще бъде факт в началото на годината

Кабелният оператор "Евроком кабел МБ" подготвя сделка за придобиването на доставчика на сателитна телевизия "Интерактивни технологии" АД. Операторът е пуснал уведомление за намеренията си до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Очаква се комисията да се произнесе до края на годината.


"Интерактивни технологии" е позната на българския пазар с търговската марка ITV Partner. Това е името, с което сателитната компания предлага услугата си цифрова телевизия. В същия сегмент работи още един доставчик на дигитални телевизионни програми по сателитен канал - "Булсатком". Смятаме да купим изцяло бизнеса на "Интерактивни технологии", каза изпълнителният директор на "Евроком" Петьо Стайков. Той очаква, след като концентрацията на двата бизнеса получи одобрението на комисията, сделката да стане факт още в началото на 2008 г. ITV Partner предоставя услуги, идентични на нашите като кабелен оператор, но по друг канал, а освен това ние също цифровизираме мрежата си, обясни още Стайков.


Сделката е част от плановете на кабелния оператор за консолидация на пазара на платена телевизия. Придобивайки сателитния доставчик, "Евроком" ще може да оперира на територии, където не е изградил собствена мрежа. Бизнесът на ITV Partner позволява това, защото компанията предлага услугата си в цялата страна и тя не зависи от наличието на изградена инфраструктура. Компанията е развила дистрибуторската си мрежа в цялата страна. Обединението на двете компании ще позволи на клиентите на ITV Partner да се предложат интернет достъп и телефония, каквито сателитната технология не позволява.
По неофициални данни двата доставчика на сателитна телевизия държат заедно около 10% от пазара на платена телевизия. Според Стайков на ITV Partner се падат близо една трета от този сегмент.


Мажоритарен собственик на "Интерактивни технологии", който притежава 97% от капитала на дружеството, е регистрираната в Люксембург "Сентрал инвестмънт груп холдинг", показва справката в електронния регистър ДАКСИ. Компанията има трима управители - Кристиан Гроке, Деница Зафирова и Цветелина Димитрова.


Покупката на сателитната компания ще бъде втората сделка за окрупняване на бизнеса на "Евроком кабел МБ" през 2007 г. През април регулаторът одобри придобиването на софийската "Центрум груп кабел" ООД от "Евроком". И двете дружества работят на пазара на платена телевизия и достъп до интернет. В края на 2006 г. кабелният оператор купи и "Центрум груп БГ".


Макар да няма точни пазарни данни, "Евроком кабел МБ" и най-силният й конкурент "Кейбълтел" държат почти еднакви парчета от пазара на кабелни услуги.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK