"Пътища и мостове" ще разхубавяват летище "София"

Транспортното министерство подписа договори с "Пътища и мостове" и консорциума между "Миксконсулт" и "Армстройинвест" за озеленяване на терените около сградата на новия терминал на летище София, съобщиха от пресдирекцията на ведомството.


Озеленяването на терените около сградата на терминала, укрепване на езерото и обезопасяването му, както и засаждане на дървета ще струва 7.1 млн. лв. Разкрасяването на пространството около терминала трябва да бъде завършено за една година. Надзорникът "Миксконсулт" ще получи за работата си 122 хил. лв. без ДДС, която трябва да изпълни за една година. Транспортното


министерство се отказа от идеята да изгражда водни огледала и парк за отдих в близост до летището. Неотдавна транспортният министър Петър Мутафчиев определи мярката като безсмислен лукс и пилеене на средства, което отпадна от тръжното задание.
Проектът е част от разширението на софийското летище и се финансира от програмата ИСПА и Кохезионния фонд. Новият терминал на летището беше открит в края на миналата година след забавяне от около две години. В момента изпълнителят на строителството "Щрабаг" и транспортното министерство спорят за неустойките и увеличаването на стойността му.


Четири компании подадоха оферти за озеленяването, две компании бяха кандидати за надзорници. Това е вторият опит за избор на строител и супервайзър по проекта, след като предишната процедура се оказа неуспешна. Тя беше прекратена, защото получените две оферти не отговаряха на техническите изисквания. Тогава предложения направиха отново "Пътища и мостове" и консорциум между "Главболгарстрой" и GBS Infrastructure Construction, както и Building Development Holding. Най-ниска цена в процедурата предложи консорциумът с участието на "Главболгарстрой" - 6.1 млн. евро, а най-високата - Building Development Holding - 10.5 млн. евро.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK