Пет компании искат да доставят правен софтуер

"Апис", която сезира КЗК за нарушения, също подаде оферта

Пет компании подадоха оферти за доставката на правноинформационни системи в търга на Министерството на държавната администрация и административната реформа. Предложенията бяха отворени във вторник. Освен традиционните играчи като "Апис", "Сиела" и "Норма" в надпреварата се включиха и две по-малко познати компании като "Лакорда" и "Ител". Комисията не откри липсващи документи. Единствено "Лакорда" не представи списък на съдържанието на плика с ценовата си оферта. Още не е ясно дали комисията ще санкционира тази дребна неточност. Ценовите оферти на петте кандидата ще бъдат отворени на 28 декември.


Новата процедура трябва да реши проблема с изтичащия на 15 февруари и подписан през 2004 г. от бившия министър на държавната администрация Димитър Калчев договор. Тогава за доставчик беше избрана "Сиела". Обявяването на процедурата предизвика спорове. Срещу нея се обявиха два от големите доставчици - "Апис" и "Сиела". От "Апис" оспориха централизирания избор на доставчик. Според президента й Васил Христович министър Николай Василев нямал правомощия да извършва доставки за останалите ведомства и местната власт, без да е оторизиран от Министерския съвет. От компанията оспориха и доставката на правен софтуер за 600 училища, които са извън системата на държавната администрация.


"Сиела" не прие възраженията на "Апис", но пък откри други нередности. Според тях търгът допуска да бъде спечелен от компания без опит, но с ниска оферта. Като се има предвид участието на двете нови фирми "Лакорда и "Ител", засега опасенията на "Сиела" се потвърждават, смятат специалисти.


Обществената поръчка на министерството на Николай Василев трябва да осигури създаването и ползването на справочна информационна система за 4250 компютъра, в това число и за 600 училищни работни станции и за 650 общински компютъра. Освен това с нея ще се захранват и 2 хил. сървъра в локални мрежи на държавната администрация. Срокът на ползването на правния софтуер е 4 години, а максималната й стойност е близо 3.5 млн. лв. Компаниите кандидати са внесли банкова гаранция за участие в размер на 35 хил. лв., което представлява близо 1% от стойността на поръчката.


"Бултел" и "Прософт" подадоха във вторник оферти да изграждат система с магнитни карти (тип хотелски ключ) за престой и плащане в почивните станции на МДААР в Слънчев бряг и Пампорово и евентуално в резиденциите "Бояна" и "Евксиноград".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK