"Хайнекен" продължава с инвестициите в Източна Европа

Компанията ще придобие беларуската пивоварна "Сябар"

Консолидацията на пивоварния пазар продължава

© Цветелина Николаева

Консолидацията на пивоварния пазар продължаваХоландската пивоварна компания "Хайнекен" ще придобие втория по големина производител на бира в Беларус "Сябар", писа в. "Гардиън". Финансови подробности по сделката не бяха съобщени, но от холандското дружество обърнаха внимание на факта, че интересът към "Сябар" е продиктуван от бързо растящия пазар на бира в Източна Европа. Новината се появи дни след като собствениците на румънската "Бере Муреш" обявиха, че търсят купувач за компанията и са готови да я продадат за цена между 150 и 200 млн. евро.


Според експертите на "Хайнекен" пазарът на бира в Беларус расте всяка година с двуцифрени проценти, като тази тенденция е обща за цяла Източна Европа. "Сябар" е втората най-голяма пивоварна в страната след "Криница", която се контролира от правителството. Компанията произвежда популярната в Беларус марка "Бобров". Дружеството има производствен капацитет от около 1.1 млн. хектолитра бира годишно, но има възможност да се увеличи до 2.1 млн. хектолитра годишно. Очаква се до края на тази година "Сябар" да реализира продажби от 600 хил. хектолитра бира, което ще е близо два пъти по-добър годишен резултат от 2006 г., когато предприятието е продало 370 хил. хектолитра пиво. В момента собственици на "Сябар" са регистрираното в Кипър инвестиционно дружество "Детройт инвестмънтс" и Международната финансова корпорация. Въпреки че не е ясно каква е стойността на поглъщането, анализаторите очакват, че "Хайнекен" ще плати между 70 и 130 млн. евро за беларуската пивоварна компания.


През изминалата година "Хайнекен", която е собственик в България на "Загорка" АД


направи няколко големи стъпки към източноевропейските пазари. Компанията придоби последователно чешката "Крушовице" и сръбската "Родич". В момента холандското предприятие се е съюзило с датския конкурент "Карлсберг" и двете компании се опитват заедно да придобият британската "Скотиш енд Нюкасъл" - битка, която продължава вече трети месец. В интереса към "Скотиш енд Нюкасъл" принос отново имат източноевропейските пазари, тъй като британската пивоварна държи половината от акциите на "Балтик бевъриджес холдинг", която е пазарен лидер в Русия. Другите 50% от дружеството са собственост на "Карлсберг".


Британската "САБ Милър" е най-вероятният собственик на румънската "Бере Муреш". Според сегашните собственици на компанията обаче има и голяма вероятност пивоварната да премине в ръцете на европейски инвестиционен фонд, с който в момента се водят преговори. Причината за това е, че румънската компания се занимава не само с производството на бира, но и минерална вода. "САБ Милър" обаче не се интересува от бизнеса с минерална вода на "Бере Муреш", докато дяловият инвеститор иска да изкупи цялата румънска компания. Освен това инвестиционният фонд, чието име не беше съобщено, има готовност да придобие и туристическия бизнес на пивоварната. За продажба на "Бере Муреш" се заговори още преди две години. Тогава кандидати за предприятието бяха белгийската "Инбев" и румънската "Купром", която се занимава с добив на мед и други цветни метали.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK